زراعت نخود
نویسنده:
احمد توبه، سعید صادق‌زاده‌حمایتی، مقصود ضیاچهره
مترجم:
-
سال نشر:
۱۳۹۶
صفحه:
۱۹۲
نوبت چاپ:
۱

  امروزه تولید گیاهان زراعی در بیشتر مناطق گرمسیر و سردسیر با تنوع و سازگاری زیاد در تأمین انواع غذاهای انرژی زا، به شدت در حال گسترش است. نخود که از نظر نقش آن در تغذیه انسان، محصول زراعی شاخصی در بین حبوبات محسوب می­شود، از سابقه دیرینه­ای در زراعت و تأمین احتیاجات غذایی در بیشتر کشورها به ویژه در کشور پرجمعیت هندوستان که شرایط آب و هوایی گرمسیری نیز دارد برخوردار است. از سوی دیگر، شاید نخود در بین انواع حبوبات از تنوع مناطق کشت و تهیه مواد غذایی و خوراکی مختلف، اولویت بیشتری نسبت به بقیه این دسته از گیاهان داشته باشد.

      در حال حاضر، منابع منتشر شده در این رابطه، به مجموعه کلی درباره حبوبات منحصر می­شود و به لحاظ توجه بیشتر به زراعت نخود، به ویژه در ایران که این گیاه بیشترین سطح زیر کشت و تولید را در بین حبوبات به خود اختصاص می­دهد، به نظر می­رسد که تهیه مجموعه­ای کامل با جزئیات بیشتر در مورد زراعت، سیستم­های مختلف کشت، جنبه­های مختلف اکولوژیکی و فیزیولوژیکی این نبات، مورد نیاز باشد. به طور کلی، موارد زیر در تهیه این مجموعه مدّ نظر نویسندگان بود:

     اولویت و تنوع آب و هوایی بیشتر در زراعت این گیاه در ایران، نقش ارزشمند این گیاه در تناوب زراعی، تثبیت ازت و تقویت خاک زراعی، امکان جایگزینی در تناوب دوساله آیش- غلات یا کشت متوالی غلات در زراعت دیم، وجود ریشه عمیق با امکان استفاده بهینه از رطوبت ذخیره شده در اعماق زیرین خاک. علاوه براین، نخود در تأمین پروتئین مورد نیاز به خصوص اسیدهای آمینه ضروری بدن انسان (لایسین و تریپتوفان که در غلات، کمبود شدید آنها باعث سوء تغذیه می­شود) باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد. کشت مخلوط نخود با غلات به ویژه گندم به خاطر نیاز نوری پایین این گیاه در نقاط مختلف دنیا متداول بوده و معمولاً با افزایش عملکرد همراه است. این گیاه در مناطق گرمسیر ( به صورت کشت پاییزه) و سردسیر (به صورت کشت بهاره) سازگاری وسیعی را از خود نشان داده و در اکثر مناطق با شرایط آب و هوایی مختلف، قابل زراعت است. نخود به عنوان کود سبز و جهت افزایش مواد آلی، اصلاح، بهبود و تقویت خاک­های زراعی در برخی موارد مورد استفاده قرار می­گیرد. در تدوین این کتاب سعی شده است تا نتایج تحقیقات پراکنده و متنوعی که درباره نخود انجام گرفته است در یک مجموعه کامل و قابل استفاده با توصیه­های لازم برای مناطق مختلف، گردآوری شود تا اطلاعات لازم برای افراد مختلف قابل دسترس باشد. ضمناً در تهیه این کتاب، با وجود تحقیقات زیاد و متنوع در کشورهای مختلف جهان، زحمت زیادی صرف شده است تا به عنوان یک مرجع و منبع درسی برای دانشجویان مقاطع مختلف تحصیلی، محققین مراکز تحقیقاتی و سایر علاقمندان مورد استفاده قرار گیرد.

 

فهرست مطالب

  

پیشگفتار .............................................................................................................................................

۱۳

 

فصل اول: جایگاه نخود در ایران و جهان و ارزش تغذیه­ای و اقتصادی آن

 

۱-۱  خاستگاه و ویژگی­های نخود ................................................................................................

۱۷

۱-۲  تجارت جهانی حبوبات ..........................................................................................................

۱۸

۱-۳  وضعیت محصول نخود در کشور  .......................................................................................

۲۸

۱-۳-۱  سطح زیر کشت .................................................................................................................

۲۸

۱-۳-۲  میزان تولید ........................................................................................................................

۳۰

۱-۳-۳  عملکرد در هکتار ...............................................................................................................

۳۱

۱-۴  ارزش غذایی نخود ..................................................................................................................

۳۲

۱-۵  مصرف نخود .............................................................................................................................

۳۳

۱-۵-۱  نحوه مصرف نخود .............................................................................................................

۳۳

۱-۵-۲  کیفیت پخت دانه کامل و لپه نخود ...............................................................................

۳۵

۱-۵-۳  بازار پسندی  ......................................................................................................................

۳۶

۱-۵-۴  ارزش­های فرآوری و غذایی تولیدات حاصل از نخود ................................................

۳۶

 

 

فصل دوم: خصوصیات گیاهشناسی

 

۲-۱  بوته نخود .................................................................................................................................

۴۱

۲-۲  ریشه ..........................................................................................................................................

۴۱

۲-۲-۱  خصوصیات مورفولوژیکی  ................................................................................................

۴۱

۲-۲-۲  توسعه ریشه در نخود  ......................................................................................................

۴۱

۲-۲-۳  گره­های ریشه  ...................................................................................................................

۴۳

۲-۳  ساقه ..........................................................................................................................................

۴۳

۲-۳-۱  مورفولوژی ساقه  ...............................................................................................................

۴۳

۲-۳-۲  شاخه زایی............................................................................................................................

۴۳

۲-۴  برگ ..........................................................................................................................................

۴۴

۲-۵  کرک­های سطحی ..................................................................................................................

۴۴

۲-۶  گل .............................................................................................................................................

۴۵

۲-۶-۱  مورفولوژی گل.....................................................................................................................

۴۵

۲-۶-۲  گرده افشانی  ......................................................................................................................

۴۵

۲-۷  غلاف ........................................................................................................................................

۴۵

۲-۸  بذر ............................................................................................................................................

۴۶

۲-۸-۱  ریخت شناسی بذر.............................................................................................................

۴۶

۲-۸-۲  تیپ­های ریز بذر و درشت  بذر.......................................................................................

۴۶

۲-۸-۳  ترکیب شیمیایی بذر.........................................................................................................

۴۷

 

 

فصل سوم: خصوصیات اکولوژیکی

 

۳-۱  اکولوژی نخود ..........................................................................................................................

۵۳

۳-۲  شرایط اکولوژیکی مناطق مورد کشت نخود .....................................................................

۵۳

۳-۲-۱  جنوب و جنوب­شرقی آسیا .............................................................................................

۵۳

۳-۲-۲  نواحی با بارندگی زمستانه در جنوب آسیا و ناحیه مدیترانه  ..................................

۵۵

۳-۳  عوامل محدود کنندگی آگروکلیمایی ................................................................................

۵۶

۳-۴  اکولوژی حبوبات در ایران .....................................................................................................

۵۶

۳-۵  تقسیم­بندی اکولوژیکی حبوبات در ایران .........................................................................

۵۷

 

 

فصل چهارم: خصوصیات فیزیولوژیکی

 

۴-۱  رشد رویشی ............................................................................................................................

۶۳

۴-۱-۱  جوانه­زنی و استقرار گیاهچه ............................................................................................

۶۴

۴-۱-۲  رشد ریشه ...........................................................................................................................

۶۵

۴-۱-۳  فتوسنتز ...............................................................................................................................

۶۵

۴-۱-۴  میزان رشد گیاه زراعی .....................................................................................................

۶۶

۴-۲  رشد زایشی ..............................................................................................................................

۶۸

۴-۲-۱  گلدهی و تشکیل غلاف ها ..............................................................................................

۶۸

۴-۲-۲  رشد و توسعه غلاف ها .....................................................................................................

۷۰

۴-۳  مرگ برگ­ها ...........................................................................................................................

۷۳

۴-۴  اجزای عملکرد و شاخص برداشت .......................................................................................

۷۴

۴-۵  روابط منبع- مخزن ................................................................................................................

۷۵

۴-۵-۱  سایه اندازی ........................................................................................................................

۷۵

۴-۵-۲ حذف برگ ...........................................................................................................................

۷۶

۴-۵-۳  حذف گل­ها .........................................................................................................................

۷۶

۴-۶.  جنبه­های فیزیولوژیکی اصلاح عملکرد .............................................................................

۷۷

۴-۶-۱  صفت دوغلافی ..................................................................................................................

۷۷

۴-۶-۲  انعطاف پذیری واریته­ها ....................................................................................................

۷۷

۴-۶-۳  جوانه­زنی با وجود محدودیت رطوبت ............................................................................

۷۸

۴-۶-۴  حساسیت نسبت به کلروز آهن ......................................................................................

۷۸

۴-۶-۵  حساسیت نسبت به شوری ..............................................................................................

۷۸

۴-۶-۶  واکنش واریته­ها نسبت به کمبود آب  ..........................................................................

۷۸

 

 

فصل پنجم: خصوصیات خاکشناسی

 

۵-۱  خاک مورد نیاز .............................................................................................................

۸۳

۵-۲  روش­های تشخیص کمبود عناصر معدنی ...................................................................

۸۳

۵-۲-۱  آزمایش خاک ..........................................................................................................

۸۳

۵-۲-۲  علایم کمبود ............................................................................................................

۸۳

۵-۲-۳  تجزیه گیاه   ............................................................................................................

۸۴

۵-۳  اثرمتقابل عناصر غذایی ................................................................................................

۸۶

۵-۴  واکنش نخود نسبت به کاربرد عناصر معدنی ...............................................................

۸۸

۵-۴-۱  ازت ...........................................................................................................................

۸۹

۵-۴-۲  فسفر ........................................................................................................................

۹۰

۵-۴-۳  پتاسیم .....................................................................................................................

۹۶

۵-۴-۴  گوگرد .......................................................................................................................

۹۶

۵-۴-۵  روی ..........................................................................................................................

۹۶

۵-۴-۶  منگنز .......................................................................................................................

۹۷

۵-۴-۷  آهن .........................................................................................................................

۹۷

۵-۴-۸  مس .........................................................................................................................

۹۸

۵-۴-۹  بُر .............................................................................................................................

۹۸

۵-۴-۱۰  مولیبدن ...............................................................................................................

۹۸

۵-۵  شوری خاک .................................................................................................................

۹۹

۵-۵-۱  اثرات شوری خاک ...................................................................................................

۹۹

۵-۵-۲  روش­های تعیین واکنش نخود نسبت به شوری .....................................................

۹۹

۵-۵-۳  رهیافتی برای الگوی واکنشی نخود نسبت به شوری .............................................

۱۰۰

۵-۵-۴  نخود در خاک­های سدیمی .....................................................................................

۱۰۲

۵-۵-۵  الگوی ریشه­زایی نخود در خاک های شور و سدیمی  ............................................

۱۰۲

 

 

فصل ششم: تثبیت بیولوژیکی ازت

 

۶-۱  تاریخچه .......................................................................................................................

۱۰۵

۶-۲  خصوصیات نژادهای ریزوبیوم تلقیح کننده نخود ........................................................

۱۰۵

۶-۳  واکنش نسبت به تلقیح ................................................................................................

۱۰۵

۶-۴  فیزیولوژی تثبیت ازت .................................................................................................

۱۰۷

۶-۵  تثبیت ازت ...................................................................................................................

۱۰۸

۶-۶  تأثیر تثبیت بیولوژیکی ازت در نخود ..........................................................................

۱۰۸

۶-۷  عوامل تشدید کننده تأثیرات تثبیت بیولوژیکی ازت ..................................................

۱۱۰

۶-۸  محدودیت­های افزایش تثبیت ازت .............................................................................

۱۱۰

۶-۸-۱  وجود تراکم بالایی از ریزوبیوم محلی .....................................................................

۱۱۰

۶-۸-۲  عوامل غیر زیستی ..................................................................................................

۱۱۰

۶-۸-۳  سطوح زراعی جدید زیر کاشت نخود......................................................................

۱۱۱

 

 

فصل هفتم: تکنولوژی کاشت نخود

 

۷-۱  اثرات سودمند کاشت نخود ..........................................................................................

۱۱۵

۷-۲  خاکورزی و آماده سازی زمین .....................................................................................

۱۱۷

۷-۳  تاریخ کاشت نخود ........................................................................................................

۱۱۷

۷-۴  تراکم بوته .....................................................................................................................

۱۲۰

۷-۵  هندسه کاشت (شکل کاشت) و جهت ردیف ...............................................................

۱۲۲

۷-۶  سیستم­های کاشت نخود .............................................................................................

۱۲۳

 

 

فصل هشتم: آبیاری

 

۸-۱  مدیریت آب ..................................................................................................................

۱۲۷

۸-۱-۱  جنبه های ویژه مدیریت آب در حبوبات  ...............................................................

۱۲۷

۸-۱-۲  تکنیک­های مورد استفاده در مدیریت آب ..............................................................

۱۲۷

۸-۲  آبیاری ..........................................................................................................................

۱۲۸

۸-۲-۱  مقدار آب مورد نیاز .................................................................................................

۱۲۸

۸-۲-۲  پتانسیل تبخیر و تعرق ...........................................................................................

۱۲۹

۸-۲-۳  توانایی نخود در جذب آب از اعماق خاک  .............................................................

۱۲۹

۸-۲-۴  عوامل موثر بر آبیاری ..............................................................................................

۱۲۹

۸-۲-۵  واکنش نخود نسبت به آبیاری  ...............................................................................

۱۳۰

۸-۲-۶  آبیاری و جنبه­های فیزیولوژیکی نخود  ..................................................................

۱۳۰

۸-۲-۷  عوامل موثر برکارایی مصرف آب نخود ....................................................................

۱۳۱

۸-۳  ساختار مدل آبی نخود ................................................................................................

۱۳۲

۸-۳-۱  فنولوژی ..................................................................................................................

۱۳۲

۸-۳-۲  تولید ماده خشک ...................................................................................................

۱۳۳

۸-۳-۳  اختصاص ماده خشک به جوانه­ها  .........................................................................

۱۳۳

۸-۳-۴  رشد ریشه و جذب آب ...........................................................................................

۱۳۴

۸-۳-۵  وضعیت آب خاک ..................................................................................................

۱۳۴

۸-۴  مدل اجرایی ...............................................................................................................

۱۳۴

۸-۵  گزینش لاین­های متحمل به خشکی .........................................................................

۱۳۸

 

 

فصل نهم: علف­های هرز

 

۹-۱  زیان­های ناشی از علف­های هرز ..................................................................................

۱۴۳

۹-۲  زمان مبارزه با علف های هرز .......................................................................................

۱۴۳

۹-۳  علف­های هرز مهم بقولات ...........................................................................................

۱۴۳

۹-۴  مدیریت علف­های هرز .................................................................................................

۱۴۴

۹-۴-۱  کنترل زراعی ..........................................................................................................

۱۴۴

۹-۴-۲  کنترل مکانیکی .......................................................................................................

۱۴۶

۹-۴-۳  کنترل با استفاده از تکنیک­های حداقل شخم ........................................................

۱۴۶

۹-۴-۴  کنترل شیمیایی ......................................................................................................

۱۴۷

۹-۵  کنترل شیمیایی علف­های هرز نخود ..........................................................................

۱۴۸

 

 

 

فصل دهم: بیماری­ها و حشرات

 

۱۰-۱  بیماری های باکتریایی و قارچی برگ ......................................................................

۱۵۳

۱۰-۱-۱  بیماری برق­زدگی نخود.........................................................................................

۱۵۳

۱۰-۲  بیماری­های ویروسی .................................................................................................

۱۵۳

۱۰-۳  نماتدها ......................................................................................................................

۱۵۴

۱۰-۴  حشرات نخود ............................................................................................................

۱۵۴

۱۰-۵  حشرات انباری ..........................................................................................................

۱۵۵

۱۰-۵-۱  روش­های انبارداری ...............................................................................................

۱۵۵

۱۰-۵-۲  کنترل حشرات ......................................................................................................

۱۵۷

۱۰-۶  جوندگان ....................................................................................................................

۱۵۹

۱۰-۶-۱  کنترل ...................................................................................................................

۱۶۰

 

 

فصل یازدهم: دورنمای افزایش تولید نخود در جهان

 

۱۱-۱  عوامل موثر بر قابلیت تولید نخود در سطح مزرعه ...................................................

۱۶۴

۱۱-۲  محدودیت­های محیطی ............................................................................................

۱۶۴

۱۱-۳  محدودیت­های زراعی ................................................................................................

۱۶۶

۱۱-۴  عوامل محدود کننده زیستی ....................................................................................

۱۶۸

 

 

پیوست ها

 

پیوست   علف کش­های مورد استفاده برای مبارزه با علف های هرز لگوم­های گرمسیری

۱۷۱

پیوست   علف کش­هایی که در رابطه با هریک از لگوم های گرمسیری نتایج امیدوار کننده ای داشته اند ...............................................................................................................

۱۷۳

پیوست   بیماری­های باکتریایی و قارچی برگ ...............................................................

۱۷۴

پیوست   بیماری­های ویروسی ........................................................................................

۱۷۵

پیوست   میزبان گونه­های متعلق به جنس Bruchid ....................................................

۱۷۶

پیوست  تقویم زمانی کاشت و برداشت نخود در ایران ...................................................

۱۷۷

منابع  ....................................................................................................................................

۱۷۹

 

دسته بندی موضوعی موضوع فرعی
كشاورزي و منابع طبیعی کشاورزی

تمامی حقوق این سایت برای سازمان ترویج مطالعه و نشر جهاد دانشگاهی محفوظ است. نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©۲۰۲۵ Iranian Students Booking Agency. All rights reserved