سیستمهای کشاورزی پایدار، سیستمهایی هستند که برای حصول تولید در درازمدت و سازگاری محیطی بر نهادههای کم انرژی و مقادیر کمی مواد شیمیایی متکی هستند. برای سیستمهای پایدار استفاده از اثرات متقابل و فرآیندهای اکولوژیکی ضروری است.
کشاورزی پایدار باید ازنظر اکولوژیکی، مناسب، ازنظر اقتصادی، توجیهپذیر و ازنظر اجتماعی، مطلوب باشد. در کشاورزی پایدار دو اصل کلیدی وجود دارد که در آن استفاده از مواد شیمیایی بهخصوص آفتکشها و کودها باید به حداقل برسد. مزرعه بهصورت جامع نگریسته شود. بعضی از متخصصین که بر جنبههای اکولوژیکی سیستم زراعی تأکید میکنند. آن را کشاورزی ارگانیک، بیولوژیک، اکولوژیک، طبیعی و یا جایگزین مینامند. بعضی دیگر که به پویایی منابع اکوسیستم زراعی توجه دارند، آن را کشاورزی کم نهاده یا کارآمد ازنظر انرژی مینامند. برخی دیگر از متخصصین بر جنبههای اجتماعی و اکولوژیکی تأکید دارند و بعضی دیگر عملیات خاصی براساس روابط اکولوژیکی و اجتماعی را درنظر میگیرند که به آن بیودینامیک میگویند.
کتاب حاضر مشتمل بر پنج فصل است و ابتدا با کلیاتی درباره کشاورزی پایدار آغاز میکنند و سپس به مباحث اجزاء سیستمهای کشاورزی پایدار، اهمیت تلفیق در سیستمهای کشاورزی پایدار، تجارت کشاورزی پایدار در جهان و اثرات اکولوژیکی کشاورزی پایدار میپردازد.
کتاب «کشاورزی پایدار» در 164 صفحه و بهقیمت 20 هزار ریال دراختیار علاقهمندان قرار دارد.
مقدمه مترجمان.............................................................................................. 7
فصل اول: کلیاتی درباره کشاورزی پایدار
تاریخچه کشاورزی پایدار................................................................................... 9
نقش تحقیقات بین المللی در کشاورزی پایدار...................................................... 17
خصوصیات اکولوژِیکی و زراعی سیستمهای کشاورزی پایدار.................................... 21
فصل دوم: اجزاء سیستم های کشاورزی پایدار
مدیریت عناصر غذایی....................................................................................... 29
تناوب زراعی................................................................................................... 41
مدیریت آفات................................................................................................... 50
شخم حفاظتی............................................................................................... 62
مدیریت علفهای هرز........................................................................................ 72
فصل سوم: اهمیت تلفیق در سیستم های کشاورزی پایدار
تلفیق در کشاورزی پایدار.................................................................................. 88
فصل چهارم: تجارب کشاوزی پایدار در جهان
تجربه کشاورزی تلفیقی و ارگانیک در هلند........................................................... 100
کشاورزی اکولوژیک در چین............................................................................... 104
سیستمهای کشاورزی پایدار در مناطق حاره آفریقا................................................ 119
کشاورزی پایدار در آمریکای جنوبی...................................................................... 133
فصل پنجم: اثرات اکولوژیکی کشاورزی پایدار
اثر نهاده های کم بر باروری خاک و چرخه عناصر غذایی........................................... 139
فرسایش خاک و کشاورزی پایدار......................................................................... 143
کیفیت آب و کشاورزی پایدار............................................................................... 148
میکروبیولوژی خاک و کشاورزی پایدار................................................................... 151
نقش کشاورزی پایدار در مناطق روستایی............................................................ 153
موجودات زنده خاک به عنوان اجزایی از اکوسیستمهای کشاورزی پایدار..................... 158
منابع............................................................................................................ 169
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
كشاورزي و منابع طبیعی |
کشاورزی
|