كرم هاي خاكي، بي مهرگان موجود در خاك هستند كه همراه با ريز موجودات ديگر خاك خدمات كلي همچون تجزيه بقاياي آلي را بر عهده داشته و در نتيجه در سيستم طبيعت نقش تأمين كنندگان مواد غذايي را بر عهده دارند. عمل كرم هاي خاكي در جهت تشكيل، توسعه و نگهداري خاك هستي از زمان داروين تا ۱۹ قرن اخير شناخته شده بوده، ولي ورمي تكنولوژي تا اواسط قرن بيستم ناشناخته بود. كشورهاي متعددي كه اين صنعت را شناخته و با آن سر و كار دارند، ايالات متحده امريكا، مكزيك، آلمان غربي، ايتاليا، هلند، سوئيس، اتريش، ژاپن، فيليپين و تايلند مي باشند.
كتاب حاضر در ۲۷ مبحث تنظيم شده است و به مباحثي از جمله انواع كرم هاي خاكي، خصوصيات كرم هاي خاكي، چرخه زندگي برخي گونه هاي كرم خاكي، فعاليت هاي كرم خاكي، پراكندگي و بوم شناسي كرم خاكي، معرفي گونه هاي مناسب كرم هاي خاكي، جمع آوري و نگهداري كرم هاي خاكي و انواع كرم هاي خاكي مناسب جهت تهيه ورسي كمپوست مي پردازد.
همچنين مباحث تغييرات ايجاد شده در هنگام توليد ورسي كمپوست، مقدار عناصر غذايي موجود در فضولات كرم و ورسي كمپوست، نقش كرم هاي خاكي در بهبود حاصلخيزي خاك، استفاده از ورسي كمپوست براي توليد محصول، كاربرد پرورش كرم به صورت در جا و توليد محصول، منافع اقتصادي توليد ورسي كمپوست و ورسي واش، و كرم هاي خاكي و كنترل آلودگي را مورد بررسي قرار داده است.
كتاب «نقش كرم هاي خاكي در كشاورزي» در ۲۰۰ صفحه و به قيمت ۳۷۰۰ تومان در اختيار دانشجويان، دانش آموختگان و ديگر علاقه مندان به علوم كشاورزي قرار دارد.
فهرست مطالب
كرمهاي خاكي: مقدمه.................................................................................... ۱۳
۱. انواع كرمهاي خاكي ................................................................................... ۱۵
۲. گوناگوني (واريتههاي) كرم خاكي ................................................................. ۱۷
خزندگان شب ..................................................................................... ۱۷
كرمهاي مزارع ..................................................................................... ۱۷
كرمهاي موجود در كودها ....................................................................... ۱۸
۳. خصوصيات كرمهاي خاكي ........................................................................... ۲۱
الف) مورفولوژي كرمهاي خاكي .............................................................. ۲۱
ب) خصوصيات ظاهري .......................................................................... ۲۲
پ
شكل و اندازه كرمها..................................................................... ۲۲
قطعات بدن کرم خاکی................................................................. ۲۴
كليتلوم..................................................................................... ۲۵
رنگ كرمها................................................................................. ۲۵
ستا در كرمهاي خاكي................................................................. ۲۵
روزنههای سطحی...................................................................... ۲۶
ديواره بدن................................................................................. ۲۶
حرکت....................................................................................... ۲۷
ج) خصوصيات و سيستم داخلي بدن كرم خاکی ........................................ ۲۸
حفره بدن.................................................................................. ۲۸
تغذيه و هضم غذا در كرمها............................................................ ۲۸
جريان خون................................................................................ ۲۹
تنفس...................................................................................... ۲۹
دفع.......................................................................................... ۲۹
الف) مگانفريديا.................................................................... ۲۹
ب) ميكرونفريديا (نفريدياهاي جلدي)....................................... ۲۹
ج) نفريدياهاي دسته اي يا فارنگال........................................... ۳۰
توليد مثل ................................................................................. ۳۰
ترميم ...................................................................................... ۳۱
بيولومينسانس ......................................................................... ۳۱
بيوانرژتيك ................................................................................. ۳۲
۴. چرخه زندگي برخي گونه هاي کرم خاكي ...................................................... ۳۳
چرخه زندگي Lampito mauritii و............................................................ ۳۳
كوكونها ............................................................................................. ۳۳
كرمهاي جوان ..................................................................................... ۳۳
كرمهاي فاقد كليتلوم ............................................................................ ۳۴
كرمهاي داراي كليتلوم .......................................................................... ۳۴
چرخه زندگي Perioniyx Excavatus و........................................................ ۳۴
۵. فعاليت هاي كرم خاكي .............................................................................. ۳۷
تغذيه ................................................................................................ ۳۷
دفع (دالان سازی کرمها)........................................................................ ۳۷
حفاري............................................................................................... ۳۹
توليد كوكون ....................................................................................... ۳۹
نيازهاي زیست محيطي ....................................................................... ۴۰
۶. پراكندگي و بوم شناسي كرمهاي خاكي ........................................................ ۴۱
۷. معرفي گونههاي مناسب كرمهاي خاكي ........................................................ ۴۷
۸. عادات غذايي كرمهاي خاكي ....................................................................... ۵۳
ريز موجودات به عنوان منبع غذايي براي كرمها ......................................... ۵۹
۹. جمع آوري و نگهداري كرم هاي خاكي ............................................................ ۶۱
- حفاري و جداسازی به صورت دستي و روش الك مرطوب ........................ ۶۱
- روشهاي جدا سازي به صورت شيميايي ............................................. ۶۱
- روش جداسازي و استخراج كرمهاي خاكي به صورت الكتريكي ................. ۶۲
- استخراج با حرارت ( استخراج گرمايي )................................................ ۶۲
- نگاهداري ...................................................................................... ۶۳
- تثبيت كرمهاي خاكي جهت شناسايي ............................................... ۶۳
- انتقال كرمهاي تثبيت شده به آزمايشگاه ............................................. ۶۳
۱۰. كشت و پرورش كرمهاي خاكي ................................................................... ۶۵
- ميزان تزايد .................................................................................... ۶۶
۱۱. انواع كرمهاي خاكي مناسب جهت تهيه ورمي كمپوست ................................. ۶۹
۱۲. خصوصيات مهم گونه هاي مناسب جهت توليد كمپوست.................................. ۷۳
۱۳. روشهاي توليد ورمي كمپوست................................................................... ۷۷
- تيمار اوليه مواد كمپوستي ................................................................ ۷۸
- تيمار اوليه بقاياي آلي برگ درختان و ضايعات زراعي ............................... ۷۸
- مراحل عملي توليد ورمي کمپوست..................................................... ۷۹
۱۴. تغييرات ايجاد شده در هنگام توليد ورمي كمپوست......................................... ۸۳
۱۵. مقدار عناصر غذايي موجود در فضولات كرم و ورمي كمپوست........................... ۹۱
۱۶. نقش کرمهای خاکی در بهبود حاصلخيزی خاک............................................... ۹۹
۱) تأثير فعاليتهاي کرمهاي خاکي در خصوصيات خاک ............................ ۱۰۰
- بافت و حاصلخيزي خاک .......................................................... ۱۰۱
- تهويه خاک ........................................................................... ۱۰۳
- ويژگي هاي آب انتقالي........................................................... ۱۰۳
- استفاده از کرمهاي خاکي براي کنترل فرسايش خاک ................... ۱۰۷
۲) اجزا و ترکيبات شيميايي ورمي کمپوست.......................................... ۱۰۷
۳) اثر ورمي كمپوست روي معدني شدن عناصر غذايي در خاك................... ۱۰۸
- چرخه عناصر غذايي................................................................ ۱۱۳
نيتروژن................................................................................ ۱۱۳
فسفر.................................................................................. ۱۱۳
۴) اثر ورمي کمپوست بر روي حاصلخيزي خاک........................................ ۱۲۰
- کاربرد ورمي کمپوست در مزرعه................................................ ۱۲۳
۱۷. استفاده از ورمي كمپوست براي توليد محصول............................................. ۱۲۷
- آغشتن بذور به کود ورمي كمپوست .................................................. ۱۳۹
۱۸. کاربرد پرورش کرم بصورت درجا و توليد محصول.............................................. ۱۴۳
- تاثير ورمي کمپوست در فراهمي نيتروژن............................................. ۱۴۹
۱۹. ورمي واش: يک کود مايع با ارزش.............................................................. ۱۵۹
۱- روشهای تهيه ورمي واش.............................................................. ۱۵۹
۲- اثر ورمي واش بر عملکرد و کيفيت محصول........................................ ۱۶۴
۲۰. منافع اقتصادي توليد ورمي کمپوست و ورمي واش........................................ ۱۶۹
۲۱. استفاده از کرمهاي خاکي در توسعه و احياي اراضي...................................... ۱۷۳
الف) رهاسازي مستقيم کرم ها در خاک................................................. ۱۷۳
ب) انتقال بلوکهايي از خاک.................................................................. ۱۷۳
ج) انتقال به صورت تکه هاي کلوخ چمني................................................ ۱۷۴
د) کاربرد مستقيم فضولات کرمی........................................................... ۱۷۴
۲۲. کرم هاي خاکي به عنوان خوراک جانوري..................................................... ۱۷۵
- ارزش غذايي پروتئين کرم خاکي............................................................. ۱۷۷
۲۳. ارزش دارويي تغذيه با کرم خاکي............................................................... ۱۷۹
۲۴. تاثير مواد شيميايي بر روي فعاليت کرم خاکي.............................................. ۱۸۱
- تاثير آفت کش ها بر روي کرم هاي خاکي.................................................. ۱۸۱
۲۵. برهم کنش متقابل کرم هاي خاکي با ساير موجودات زنده.............................. ۱۸۳
۲۶. کرم هاي خاکي و کنترل آلودگي................................................................. ۱۸۵
۲۷. مديريت مواد زايد و تجديد منابع................................................................. ۱۸۷
- ورمي كالچر - كارخانه هاي فراوري ضايعات - ويژگيهاي مهم.......................... ۱۸۹
واژه نامه..................................................................................................... ۱۹۳
منابع ........................................................................................................ ۲۱۷
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
كشاورزي و منابع طبیعی |
کشاورزی
|