نقش ايرانيان در توسعه ي دانش و فناوري هاي كشاورزي در طول تاريخ كاملاً روشن است. اهلي سازي گياهان و دام ها كه براي اولين بار توسط نياكان ما در ده هزار سال پيش صورت گرفته است خود گواهي بر اين مدعاست. در عرصه هاي كنوني كشاورزي نيز نقش ايران در توليد فراورده هاي منحصر به فردي چون زعفران، گلاب و غيره قابل توجه است. بدين ترتيب در تاريخ، نقش ايرانيان در شكل گيري تمدن غذايي جهان غيرقابل انكار است. اما امروزه تداوم چنين نقشي جز با اتكا بر توسعه ي سهم توليد علم پژوهشگران ايراني و انتشار منابع علمي مكتوب ميسر نخواهد بود.
اين كتاب با فصلي درباره تاريخ كشاورزي و كنكاشي در مورد چرايي گرايش انسان به كشاورزي در گذشته هاي دور و در نقاط خاصي از جهان، آغاز شده و به دغدغه هاي امروز در اثر به فراموشي سپردن درس هاي عبرت انگيز از تاريخ كشاورزي، گذري شده است، سپس در فصل هاي اوليه بعدي وارد منابع اصلي كشاورزي يعني اقليم، خاك و آب شده است. در فصل دوم سازندها و عوامل اقليمي از جمله تابش خورشيدي، دما و رطوبت توضيح داده شده و سپس به پديده هاي زيانبخش اقليمی مي پردازد. فصل 3 به پهنه بندي محصولات زراعي يعني استفاده از پارامترهاي اقليمي و نيز ويژگي هاي خاص گياهان زراعي مختلف در تعيين نقاط مستعد كشت آنان اختصاص يافته است. در فصل چهارم به خاك به عنوان يكي از منابع اصلي توليد و ثروت ملي نگريسته شده و عوامل پنج گانه خاكساز يعني اقليم، موجودات زنده، سرشت ماده مادري، پستي و بلندي و زمان تشريح شده است.
فصل هاي پنجم و ششم به طور كلي به موضوع آب اختصاص يافته است. در فصل پنجم مديريت آب در مزرعه توضيح داده شده و بر استفاده از روش هاي موثر در استفاده بهينه از آب به عنوان عامل اصلي محدود كننده توليدات زراعي به ويژه در كشور ايران كه در منطقه خشك جهان قرار دارد، تاكيد شده است.
فصل هفتم سر آغاز مباحث مربوط به استفاده بهينه از منابع در توليد محصولات زراعي است كه با بذر و استقرار محصولات زراعي شروع مي شود.
فصل هاي هشتم، نهم و دهم به حفاظت محصولات زراعي يعني آفات، بيماري ها و علف هاي هرز كه گياه با فرض استقرار موفقيت آميز آن، در مراحل مختلف رشدي با آن مواجه است، اختصاص يافته است.
در فصل هاي يازدهم، دوازدهم و سيزدهم به فناوري هاي نوين نظير بيوتكنولوژي، نانوتكنولوژي و كشاورزي دقيق پرداخته شده است.
فصل هاي چهاردهم، پانزدهم و شانزدهم به اكولوژي و فيزيولوژي توليدات زراعي و مدلسازي به عنوان ابزاري در جهت كمي سازي توليد اختصاص يافته است.فصل هاي هفدهم و هجدهم به گياهان جديد و گياهان فراموش شده و انرژي هاي زيستي اختصاص دارد. فصل هاي نوزدهم و بيستم به فراوري محصولات زراعي و نيز به غذا و سلامت جامعه اختصاص يافته است. فصل بيست و يكم كتاب به اقتصاد محصولات زراعي پرداخته است و در نهايت در فصل پاياني به كشاورزي زيست محيطي اختصاص دارد.
مطالعه كتاب «زراعت نوين» در 712 صفحه و به قيمت 85 هزار ريال در اختيار اساتيد و دانشجويان رشته مهندسي كشاورزي و تمامي علاقه مندان قرار دارد.
تاريخ توليدات زراعي در ايران................................................................................................... 13
دكتر محمد خواجه حسيني
اقليم و توليدات زراعي............................................................................................................ 43
دكتر غلامعلي كمالي
پهنه بندي اقليمي محصولات زراعي....................................................................................... 72
دكتر غلامعلي كمالي
مديريت خاك........................................................................................................................... 101
دكتر غلامحسين حق نيا
مديريت آب در گياه.................................................................................................................. 163
دكتر يحيي امام
بذر و استقرار محصولات زراعي.............................................................................................. 188
دكتر محمد خواجه حسيني
آفات كشاورزي....................................................................................................................... 203
دكتر مهدي مدرس اول
بيماري هاي گياهي................................................................................................................ 225
دكتر بهروز جعفرپور
مديريت پايدار علف هاي هرز................................................................................................... 264
دكتر اسكندر زند
بيوتكنولوژي و به نژادي گياهي............................................................................................... 288
دكتر عبدالرضا باقري
نانوتكنولوژي........................................................................................................................... 320
دكتر علي مراد سرافرازي
كشاورزي دقيق..................................................................................................................... 342
مهندس مهدي مين باشي معيني
اكولوژي توليد محصولات زراعي.............................................................................................. 362
دكتر مهدي نصيري محلاتي
فيزيولوژي توليد محصولات زراعي........................................................................................... 388
دكتر محمد كافي
مدلسازي............................................................................................................................... 420
دكتر مهدي نصيري محلاتي
گياهان جديد و گياهان فراموش شده....................................................................................... 446
دكتر پرويز رضواني مقدم
انرژي هاي زيستي................................................................................................................ 473
دكتر رضا قرباني
فرآوري محصولات زراعي....................................................................................................... 499
دكتر فخري شهيدي
توليدات زراعي و سلامت جامعه.............................................................................................. 528
دكتر محمد شاهدي
اقتصاد محصولات زراعي........................................................................................................ 555
دكتر ناصر شاهنوشي
كشاورزي زيست محيطي....................................................................................................... 585
دكتر عليرضا كوچكي
واژه نامه انگليسي – فارسي................................................................................................. 623
واژه نامه فارسي – انگليسي................................................................................................. 627
نمايه..................................................................................................................................... 631
منابع..................................................................................................................................... 636
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
كشاورزي و منابع طبیعی |
کشاورزی
|