نقش ايرانيان در توسعه ي دانش و فناوري هاي كشاورزي در طول تاريخ كاملاً روشن است. اهلي سازي گياهان و دام ها كه براي اولين بار توسط نياكان ما در ده هزار سال پيش صورت گرفته است خود گواهي بر اين مدعاست. در عرصه هاي كنوني كشاورزي نيز نقش ايران در توليد فراورده هاي منحصر به فردي چون زعفران، گلاب و غيره قابل توجه است. بدين ترتيب در تاريخ، نقش ايرانيان در شكل گيري تمدن غذايي جهان غيرقابل انكار است. اما امروزه تداوم چنين نقشي جز با اتكا بر توسعه ي سهم توليد علم پژوهشگران ايراني و انتشار منابع علمي مكتوب ميسر نخواهد بود.
اين كتاب با فصلي درباره تاريخ كشاورزي و كنكاشي در مورد چرايي گرايش انسان به كشاورزي در گذشته هاي دور و در نقاط خاصي از جهان، آغاز شده و به دغدغه هاي امروز در اثر به فراموشي سپردن درس هاي عبرت انگيز از تاريخ كشاورزي، گذري شده است، سپس در فصل هاي اوليه بعدي وارد منابع اصلي كشاورزي يعني اقليم، خاك و آب شده است. در فصل دوم سازندها و عوامل اقليمي از جمله تابش خورشيدي، دما و رطوبت توضيح داده شده و سپس به پديده هاي زيانبخش اقليمی مي پردازد. فصل ۳ به پهنه بندي محصولات زراعي يعني استفاده از پارامترهاي اقليمي و نيز ويژگي هاي خاص گياهان زراعي مختلف در تعيين نقاط مستعد كشت آنان اختصاص يافته است. در فصل چهارم به خاك به عنوان يكي از منابع اصلي توليد و ثروت ملي نگريسته شده و عوامل پنج گانه خاكساز يعني اقليم، موجودات زنده، سرشت ماده مادري، پستي و بلندي و زمان تشريح شده است.
فصل هاي پنجم و ششم به طور كلي به موضوع آب اختصاص يافته است. در فصل پنجم مديريت آب در مزرعه توضيح داده شده و بر استفاده از روش هاي موثر در استفاده بهينه از آب به عنوان عامل اصلي محدود كننده توليدات زراعي به ويژه در كشور ايران كه در منطقه خشك جهان قرار دارد، تاكيد شده است.
فصل هفتم سر آغاز مباحث مربوط به استفاده بهينه از منابع در توليد محصولات زراعي است كه با بذر و استقرار محصولات زراعي شروع مي شود.
فصل هاي هشتم، نهم و دهم به حفاظت محصولات زراعي يعني آفات، بيماري ها و علف هاي هرز كه گياه با فرض استقرار موفقيت آميز آن، در مراحل مختلف رشدي با آن مواجه است، اختصاص يافته است.
در فصل هاي يازدهم، دوازدهم و سيزدهم به فناوري هاي نوين نظير بيوتكنولوژي، نانوتكنولوژي و كشاورزي دقيق پرداخته شده است.
فصل هاي چهاردهم، پانزدهم و شانزدهم به اكولوژي و فيزيولوژي توليدات زراعي و مدلسازي به عنوان ابزاري در جهت كمي سازي توليد اختصاص يافته است.فصل هاي هفدهم و هجدهم به گياهان جديد و گياهان فراموش شده و انرژي هاي زيستي اختصاص دارد. فصل هاي نوزدهم و بيستم به فراوري محصولات زراعي و نيز به غذا و سلامت جامعه اختصاص يافته است. فصل بيست و يكم كتاب به اقتصاد محصولات زراعي پرداخته است و در نهايت در فصل پاياني به كشاورزي زيست محيطي اختصاص دارد.
مطالعه كتاب «زراعت نوين» در ۷۱۲ صفحه و به قيمت ۸۵ هزار ريال در اختيار اساتيد و دانشجويان رشته مهندسي كشاورزي و تمامي علاقه مندان قرار دارد.
تاريخ توليدات زراعي در ايران................................................................................................... ۱۳
دكتر محمد خواجه حسيني
اقليم و توليدات زراعي............................................................................................................ ۴۳
دكتر غلامعلي كمالي
پهنه بندي اقليمي محصولات زراعي....................................................................................... ۷۲
دكتر غلامعلي كمالي
مديريت خاك........................................................................................................................... ۱۰۱
دكتر غلامحسين حق نيا
مديريت آب در گياه.................................................................................................................. ۱۶۳
دكتر يحيي امام
بذر و استقرار محصولات زراعي.............................................................................................. ۱۸۸
دكتر محمد خواجه حسيني
آفات كشاورزي....................................................................................................................... ۲۰۳
دكتر مهدي مدرس اول
بيماري هاي گياهي................................................................................................................ ۲۲۵
دكتر بهروز جعفرپور
مديريت پايدار علف هاي هرز................................................................................................... ۲۶۴
دكتر اسكندر زند
بيوتكنولوژي و به نژادي گياهي............................................................................................... ۲۸۸
دكتر عبدالرضا باقري
نانوتكنولوژي........................................................................................................................... ۳۲۰
دكتر علي مراد سرافرازي
كشاورزي دقيق..................................................................................................................... ۳۴۲
مهندس مهدي مين باشي معيني
اكولوژي توليد محصولات زراعي.............................................................................................. ۳۶۲
دكتر مهدي نصيري محلاتي
فيزيولوژي توليد محصولات زراعي........................................................................................... ۳۸۸
دكتر محمد كافي
مدلسازي............................................................................................................................... ۴۲۰
دكتر مهدي نصيري محلاتي
گياهان جديد و گياهان فراموش شده....................................................................................... ۴۴۶
دكتر پرويز رضواني مقدم
انرژي هاي زيستي................................................................................................................ ۴۷۳
دكتر رضا قرباني
فرآوري محصولات زراعي....................................................................................................... ۴۹۹
دكتر فخري شهيدي
توليدات زراعي و سلامت جامعه.............................................................................................. ۵۲۸
دكتر محمد شاهدي
اقتصاد محصولات زراعي........................................................................................................ ۵۵۵
دكتر ناصر شاهنوشي
كشاورزي زيست محيطي....................................................................................................... ۵۸۵
دكتر عليرضا كوچكي
واژه نامه انگليسي – فارسي................................................................................................. ۶۲۳
واژه نامه فارسي – انگليسي................................................................................................. ۶۲۷
نمايه..................................................................................................................................... ۶۳۱
منابع..................................................................................................................................... ۶۳۶
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
كشاورزي و منابع طبیعی |
کشاورزی
|