سیستمهای کشاورزی پایدار، سیستمهایی هستند که برای حصول تولید در درازمدت و سازگاری محیطی بر نهادههای کم انرژی و مقادیر کمی مواد شیمیایی متکی هستند. برای سیستمهای پایدار استفاده از اثرات متقابل و فرآیندهای اکولوژیکی ضروری است.
کشاورزی پایدار باید ازنظر اکولوژیکی، مناسب، ازنظر اقتصادی، توجیهپذیر و ازنظر اجتماعی، مطلوب باشد. در کشاورزی پایدار دو اصل کلیدی وجود دارد که در آن استفاده از مواد شیمیایی بهخصوص آفتکشها و کودها باید به حداقل برسد. مزرعه بهصورت جامع نگریسته شود. بعضی از متخصصین که بر جنبههای اکولوژیکی سیستم زراعی تأکید میکنند. آن را کشاورزی ارگانیک، بیولوژیک، اکولوژیک، طبیعی و یا جایگزین مینامند. بعضی دیگر که به پویایی منابع اکوسیستم زراعی توجه دارند، آن را کشاورزی کم نهاده یا کارآمد ازنظر انرژی مینامند. برخی دیگر از متخصصین بر جنبههای اجتماعی و اکولوژیکی تأکید دارند و بعضی دیگر عملیات خاصی براساس روابط اکولوژیکی و اجتماعی را درنظر میگیرند که به آن بیودینامیک میگویند.
کتاب حاضر مشتمل بر پنج فصل است و ابتدا با کلیاتی درباره کشاورزی پایدار آغاز میکنند و سپس به مباحث اجزاء سیستمهای کشاورزی پایدار، اهمیت تلفیق در سیستمهای کشاورزی پایدار، تجارت کشاورزی پایدار در جهان و اثرات اکولوژیکی کشاورزی پایدار میپردازد.
کتاب «کشاورزی پایدار» در 164 صفحه و بهقیمت 16 هزار ریال دراختیار علاقهمندان قرار دارد.
فهرست مطالب
صفحه................................................................................................................ عنوان
مقدمه مترجمان.................................................................................................... 7
فصل اول: كلياتي درباره كشاورزي پايدار
تاريخچه كشاورزي پايدار.......................................................................................... 9
نقش تحقيقات بينالمللي در كشاورزي پايدار.............................................................. 17
خصوصيات اكولوژي و زراعي سيستمهاي كشاورزي پايدار.............................................. 21
فصل دوم: اجزاء سيستمهاي كشاورزي پايدار
مديريت عناصر غذايي............................................................................................. 29
تناوب زراعي......................................................................................................... 41
مديريت آفات......................................................................................................... 50
شخم حفاظتي..................................................................................................... 62
مديريت علفهاي هرز............................................................................................... 72
فصل سوم: اهميت تلفيق در سيستمهاي كشاورزي پايدار
تلفيق در كشاورزي پايدار......................................................................................... 88
فصل چهارم: تجارب كشاورزي پايدار در جهان
تجربه كشاورزي تلفيقي و ارگانيك در هلند.................................................................. 100
كشاورزي اكولوژيك در چين....................................................................................... 104
سيستمهاي كشاورزي پايدار در مناطق حاره آفريقا....................................................... 119
كشاورزي پايدار در آمريكاي جنوبي............................................................................ 133
فصل پنجم: اثرات اكولوژيكي كشاورزي پايدار
اثر نهادههاي كم بر باروري خاك و چرخه عناصر غذايي.................................................... 139
فرسايش خاك و كشاورزي پايدار................................................................................ 143
كيفيت آب و كشاورزي پايدار..................................................................................... 148
ميكروبيولوژي خاك و كشاورزي پايدار.......................................................................... 151
نقش كشاورزي پايدار در مناطق روستايي.................................................................. 153
موجودات زنده خاك بهعنوان اجزايي از اكوسيستمهاي كشاورزي پايدار............................. 158
منابع.................................................................................................................. 169
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
كشاورزي و منابع طبیعی |
کشاورزی
|