با توجه به افزایش روزافزون تعداد آزمایشگاههای تحقیقاتی و بالینی فعال در کشور، توسعه واحدهای تولیدکننده زخمپوش و سایر فراوردههای بیولوژیک و همچنین نیاز به واردات برخی داربستهای مهم از کشورهای مختلف با شاخص و استانداردهای مطلوب، ضرورت راهاندازی یک واحد تولیدی (هرچند در مقیاس کوچک) منطبق با استانداردهای بینالمللی و تضمین کیفیت فراوردههای تولیدشده در کشور بیشازپیش احساس میگردد. ارائه خدمات آزمایشگاهی مطلوب در راستای تولید یک فرآورده ایمن مستلزم رعایت الزامات خوب آزمایشگاهی (GLP)، استانداردهای خوب تولید (GMP) و استقرار سیستم مدیریت کیفیت در تولید فراوردهها است. این راهنما با هدف ارتقای عملکردهای آزمایشگاهی مرتبط با تولید فرآوردهها بویژه در حوزه تولید زخمپوش و سایر فرآوردههای بیولوژیک تهیه و گردآوری شده است.
فصل اول: مفاهیم اولیه | 13
1- مقدمه/ 13
2- هدف / 14
3- تعاریف /14
فصل دوم: سطوح ایمنی زیستی در آزمایشگاهها و گروههای خطر | 19
1- گروههای خطر / 19
1-1- گروه خطر ۱ /19
2-1- گروه خطر ۲ /19
3-1- گروه خطر ۳ /19
4-1- گروه خطر ۴ /20
2- سطوح ایمنی زیستی در آزمایشگاهها/20
1-2- ایمنی زیستی سطح ۱ (آزمایشگاه پایه) /20
2-2- ایمنی زیستی سطح ۲ (آزمایشگاه پایه پیشرفته)/22
3-2- ایمنی زیستی سطح ۳ (آزمایشگاه محدودشده)/23
4-2- ایمنی زیستی سطح ۴ (آزمایشگاه با محدودیت حداکثر)/25
فصل سوم: مقررات ایمنی کار در آزمایشگاه | 31
1- اصول کلی/31
2- نکات ایمنی مرتبط با تولید فراوردههای بیولوژیک / زخمپوش/32
3- دستورالعمل کار آزمایشگاههای مرتبط با تولید فراورده بیولوژیک یا زخمپوش با ایمنی زیستی سطح ۲ / 34
4- شستشو و آلودگیزدایی دستها / 35
1-4- دستورالعمل شستشوی دستها /35
5- شستشو و ضدعفونی سطوح کاری در آزمایشگاههای مرتبط با تولید فرآورده بیولوژیک یا زخمپوش/36
1-5- ضدعفونی سطوح کاری آلوده به خون یا سایر مایعات بالقوه عفونی/ 37
2-5- نحوه تمیزکردن و ضدعفونی سطوح آلوده به خون / 38
6- دستورالعمل شستشو و ضدعفونی کف آزمایشگاههای مرتبط با تولید فرآورده بیولوژیک یا زخمپوش/38
7- شستشو و آلودگیزدایی وسایل آزمایشگاهی در آزمایشگاههای مرتبط با تولید فرآوردههای بیولوژیک و زخمپوش /39
1-7- دستورالعمل شستشوی وسایل شیشهای آلوده / 40
2-7- دستورالعمل شستشوی وسایل شیشهای نو (تازه خریداریشده) /40
3-7- دستورالعمل شستشوی پیپتها/40
4-7- شستشوی وسایل آزمایشگاهی آلوده به عوامل عفونی که مجدداً وارد چرخه کاری میشوند/41
8- اقدامات ضروری در آزمایشگاههای مرتبط با تولید فرآورده بیولوژیک یا زخمپوش در پایان هفته/ 42
فصل چهارم: حفاظت شخصی | 43
1- حفاظت شخصی در آزمایشگاههای فعال در حوزه تولید فراورده بیولوژیک و زخمپوش/43
1-1- روپوشها و پیشبندهای آزمایشگاهی/43
2-1- عینکهای ایمنی و ماسکهای صورت /43
3-1- ماسکهای تنفسی/44
4-1- دستکش /44
2- نکات ایمنی حفاظت شخصی/45
فصل پنجم: دستورالعملها و مقررات ایمنی کار با تجهیزات آزمایشگاهی | 47
در آزمایشگاههای مرتبط با تولید فرآوردههای بیولوژیک و زخمپوش
1- کابینت بیولوژیک، کابینت ایمنی یا هود بیولوژیکی/47
1-1- انواع کابینتهای بیولوژیک/ 47
2-1- معیارهای انتخاب کابینتهای بیولوژیک/48
3-1- استانداردهای فنی در استفاده از کابینتهای بیولوژیک/ 48
4-1- دستورالعمل استفاده از هودهای بیولوژیک/51
5-1- ضدعفونی و آلودگیزدایی کابینتهای بیولوژیک/52
6-1- نکات ایمنی در استفاده از کابینتهای بیولوژیک/54
2- میکروسکوپ نوری/55
1-2- شرایط نصب و نگهداری میکروسکوپ نوری در آزمایشگاه/55
2-2- شرایط نگهداری میکروسکوپ بهمدت طولانی/56
3-2- شرایط جابجایی و حمل و نقل میکروسکوپ نوری/56
4-2- دستورالعمل نصب و نگهداری میکروسکوپ نوری در آزمایشگاه /57
5-2- تمیزکردن میکروسکوپ نوری/58
6-2- آلودگی میکروسکوپهای نوری/64
7-2- مراقبتهای دورهای میکروسکوپهای نوری/ 66
8-2- نکات ایمنی در استفاده از میکروسکوپهای نوری/67
3- اتوکلاو/ 68
1-3- محل نصب اتوکلاو/68
2-3- ظرفیت اتوكلاو/ 69
3-3- تعمیر و نگهداری اتوكلاو/69
4-3- آموزش اپراتور در هنگام استفاده از اتوکلاو/ 70
5-3- دستورالعمل استفاده از اتوکلاو/71
6-3- نکات ایمنی در استفاده از اتوکلاو/73
7-3- گزارش فرایندهای کاری اتوکلاو/74
4- یخچال و فریزر/74
1-4- نکات اصلی در استفاده از یخچال و فریزر/74
2-4- دستورالعمل استفاده و مراقبت از یخچال و فریزر/ 75
3-4- فریزرهای ازت مایع (تانک ازت مایع) /76
5- سانتریفیوژ/78
1-5- محل قرارگیری سانتریفیوژ/ 79
2-5- دستورالعمل نگهداری از سانتریفیوژ/79
3-5- جابجایی سانتریفیوژهای آزمایشگاهی /79
4-5- ترکیبات ممنوعه و غیرمجاز برای سانتریفیوژکردن/80
5-5- دستورالعمل استفاده از سانتریفیوژ/ 80
6-5- توصیههای ضروری در هنگام استفاده از سانتریفیوژ / 81
7-5- نکات ایمنی در استفاده از سانتریفیوژ/ 81
6- انکوباتور/ 82
1-6- طبقهبندی انکوباتورها/82
2-6- محل و نحوه قرارگیری انکوباتورها/ 82
3-6- دستورالعمل مراقبت و استفاده از انکوباتورهای آزمایشگاهی/83
4-6- نکات ایمنی در استفاده از انکوباتور/84
7-PH متر /85
1-7- طبقهبندی PH متر و انواع آن/86
2-7- محلولهای استاندارد PH / 86
3-7- روش ذخیرهسازی محلولهای استاندارد PH /87
4-7- دستورالعمل استفاده از PH متر /87
5-7- نکات ایمنی در استفاده ازPH متر/ 88
8- ترازوی دیجیتال / 89
1-8- شرایط محیطی و محل نگهداری ترازو/89
2-8- نکات مهم در تمیزکردن ترازوی دیجیتال/ 89
3-8- دستورالعمل ضدعفونی ترازوی دیجیتال/90
4-8- نکات ایمنی در استفاده از ترازوی دیجیتال / 90
5-8- نکات ایمنی در استفاده از ترازوی دیجیتال/ 90
فصل ششم: عملیات خوب آزمایشگاهی (GLP) | 93
1- عملیات خوب آزمایشگاهی (GLP) /93
2- دلایل اهمیت GLP /93
3- قوانین کلی GLP در آزمایشگاههای مرتبط با تولید زخمپوش و فرآورده بیولوژیک / 94
4- اصول دهگانه GLP در آزمایشگاههای مرتبط با تولید زخمپوش و فرآوردههای بیولوژیک/ 95
1-4- پرسنل/95
2-4- محل و ساختمان / 100
3-4- امکانات و تجهیزات/104
4-4- تولید/108
5-4- مستندسازی / 118
6-4- کنترل کیفیت و تضمین کیفیت/ 123
7-4- فعالیتهای برونسپاریشده/ 130
8-4- شکایات و فراخوانی فرآوردهها /132
9-4- خودبازرسی یا بازرسی داخلی/135
10-4- صلاحیت و اعتبارسنجی /136
فهرست برخی از مواد شیمیایی مورد استفاده در آزمایشگاه و هشدارهای لازم /138
منابع / 162
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
علوم پزشكي |
پزشكي
پزشكي |