گسترش روزافزون تقاضا از سوی انسان برای دریافت خدمات مورد نیاز موجب ایجاد فشارها و تغییراتی گسترده در اکوسیستم و منابع طبیعی شده است. فعالیت های ناخردمندانه بشر، همگام با پیشرفت و استفاده از تکنولوژی های نوین، عامل سرعت بخشیدن به این فشارها و تغییرات می باشد. اجزای اصلی منابع طبیعی و اکوسیستم، آب، خاک و پوشش گیاهی بوده که بهره برداری و پایداری در هر کدام از آنان، علاوه بر وابستگی به وجود و توجه به دیگری، نیازمند توجه به واقعیت ها، پتانسیل ها، شرایط حاکم بر آنان و اتخاذ تصمیمات و اقدامات مدیریتی متناسب با شرایط آنان می باشد. این اجزا متحمل فشارهای زیادی بوده که در بیشتر موارد با عبور این فشارها از حد آستانه تحمل، خسارت ها و تخریب های زیادی را به همراه داشته است. لذا بایستی در راستای اکوسیستم و منابع طبیعی پایدار، از علوم و اقداماتی با دیدگاهی متناسب با حفظ و مدیریت آب، خاک و پوشش گیاهی باتوجه به شرایط حاکم بر آنان در جهت تامین سایر منافع پایدار بهره جست. در این میان علم آبخیزداری به عنوان علم مدیریت آب، خاک و پوشش گیاهی با مجموعه اقدامات و عملیات های مدیریتی خود، موجب دستیابی به این اهداف می باشد.
این کتاب در چهار فصل با دیدگاهی مبتنی بر نحوه انجام عملیات اجرایی آبخیزداری به ارائه الگو و راهنمایی مناسب برای مکانیابی عملیات ها و افزایش کارایی اجرائیات در راستای کاهش فشارها و تغییرات ناشی از فعالیت های بشری با هدف دستیابی به منابع طبیعی و اکوسیستم پایدار پرداخته است. که فصل های آن به شرح زیر و با زبان و مفهومی ساده برای دانشجویان، کارشناسان، محققان و علاقمندان ارجمند گردآوری و تدوین شده است:
در فصل اول مفهوم، نقش و اهمیت آبخیزداری و عملیات های آن، بررسی و بیان می شود. در فصل دوم انواع عملیات بیولوژیکی، اهداف، شرایط، نحوه و محل اجرای آنان بررسی و بیان می گردد. فصل سوم انواع، اهداف، شرایط، نحوه و محل اجرای عملیات های مکانیکی را بیان می نماید و فصل چهار به انواع عملیات های بیومکانیکی، اهداف، شرایط، نحوه و محل اجرای آنان می پردازد.
فصل اول- مفاهیم و کلیات
فصل دوم- عملیات بیولوژیکی
فصل سوم- عملیات مکانیکی
فصل چهارم- عملیات بیومکانیکی
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
كشاورزي و منابع طبیعی |
محیط زیست
کشاورزی |