اصول ایمنی و آنالیزهای تخصصی پسماند (مدیریت، ایمنی و آزمون‌های آزمایشگاهی)
نویسنده:
زهرا ضمیرایی محمد پناهنده
مترجم:
سال نشر:
۱۳۹۹
صفحه:
۱۴۵
نوبت چاپ:
۱

در تعامل بین انسان و محیط‌زیست، منابع محیط‌زیست در قالب اکوسیستم‌های مختلف، خدمات متنوعی را برای انسان­ها فراهم می‌نماید.

در یک تقسیم‌بندی کلی، توانایی‌های محیط‌زیست در زمینه ارائه کالاها و خدمات در دو گروه عمده قرار می‌گیرند: توانایی عرضه انواع خدمات اکوسیستمی مانند آب، هوا، خاک، غذا و ... و دیگری توانایی جذب انواع ضایعات و آلودگی‌های ناشی از انواع فعالیت‌ها و بهره‌برداری‌ها.

به علت گستره، عمق و شدت فعالیت‌های انسانی، هر دو دسته توانایی‌های محیط‌زیست به شدت به مخاطره افتاده است. از طرفی به علت بهره‌برداری بیش از حد و فراتر از ظرفیت بازسازی محیط‌زیست، منابع متنوع محیط‌زیستی به شدت تخلیه شده و توانایی عرضه مستمر کالاها و خدمات محیط‌زیستی زایل شده است. از طرف دیگر بارگذاری بیش از حد آلاینده‌ها و پسماندها، توان خودترمیمی منابع محیط‌زیستی پاسخگو نبوده و از این طریق منابع محیط‌زیست به شدت کاهش پیدا کرده است.

مهم‌ترین نیروی محرکه مربوط به جوامع انسانی، رشد فزاینده جمعیت و افزایش تقاضاهای متنوع می‌باشد. افزایش کمیت و شدت مصرف انواع فراورده‌ها توسط جوامع انسانی، موجب تولید انواع پسماندهای شهری، صنعتی، شیمیایی، عفونی و خطرناک شده است که مدیریت اصولی آنها تبدیل به یکی از بزرگ‌ترین چالش محیط‌زیستی جوامع انسانی مدرن و درحال‌توسعه شده است. برای پاسخگویی به این چالش فراگیر، هر یک از جوامع انسانی بر اساس نظام ارزشی، سیاسی، توانایی‌های اقتصادی، تکنیکی و سرمایه اجتماعی بود، اقداماتی را انجام می‌دهند و پیشرفت‌های قابل‌توجهی نیز در سطوح مختلف تکنیکی و مدیریتی انجام شده است که مهم‌ترین آنها گسترش روش‌های کاهش تولید پسماند، بازیافت مواد و انرژی و توسعه مشارکت اجتماعی در کل فرایند مدیریت پسماند می‌باشد. در پیوست، مدیریت پسماند، تجزیه‌وتحلیل کمیت و کیفیت پسماند به لحاظ فیزیکی و شیمیایی و تعیین ضوابط و استاندارهای مرتبط با آن دارای نوافص کلیدی و برجسته بوده که تمام گام‌های مهم مدیریت پسماند مانند بازیافت و دفع وابسته به آن می‌باشد.

فهرست مطالب

عنوان              صفحه

فصل اول: کلیات مدیریت پسماند  ۱

۱-۱- مقدمه- ۱

۱-۲- طبقه‌بندی انواع پسماندها ۲

۱-۳- ویژگی‌ها و طبقه‌بندی‌های پسماندهای خطرناک--- ۵

۱-۳-۱- مشخصه‌های مرتبط با ایمنی-- ۵

۱-۳-۲- مشخصه‌های مرتبط با سلامتی-- ۵

۱-۳-۳- تعاریف داده شده توسط سازمان حفاظت محیط‌زیست آمریکا ۶

۱-۳-۴- سایر طبقه‌بندی‌های پسماندهای خطرناک--- A۷

۱-۴- منابع، انواع و کمیت پسماندهای خطرناک موجود در پسماند شهری-- ۷

۱-۴-۱- پسماندهای خطرناک متداول از منابع خانگی-- ۷

۱-۴-۲- پسماندهای خطرناک متداول از منابع تجاری-- ۱۱

منابع- ۱۶

فصل دوم: حفاظت و ایمنی در آزمایشگاه- ۱۷

۲-۱- مقدمه- ۱۷

۲-۲- تعاریف و اهداف بهداشت حرفه‌ای-- ۱۸

۲-۳- ایمنی و حفاظت در آزمایشگاه- ۱۸

۲-۴- استانداردهای ایمنی-- ۲۰

۲-۵- آمادگی و پاسخ در شرایط اضطراری-- ۲۰

۲-۶- قواعد کلی ایمنی در آزمایشگاه- ۲۱

۲-۷- خطرات آزمایشگاهی-- ۲۱

۲-۷-۱- خطرات بیولوژیکی-- ۲۳

۲-۷-۲- خطرات شیمیایی-- ۲۵

۲-۷-۳- خطرات فیزیکی-- ۲۶

۲-۸- تجهیزات حفاظت فردی-- ۲۷

۲-۹- نگهداری و انبار مواد و تجهیزات-- ۲۸

۲-۱۰- صدمات مواد شیمیایی-- ۳۰

۲-۱۱- برگه اطلاعات ایمنی مواد (SDS)- ۳۲

۲-۱۲- مشخصات برگه‌های SDS- ۳۳

۲-۱۲-۱- مشخصات کلی ماده و شرکت سازنده- ۳۳

۲-۱۲-۲- ترکیب ماده و برچسب‌گذاری-- ۳۳

۲-۱۲-۳- خطرات و اثرات مربوطه- ۳۳

۲-۱۲-۴- اقدامات لازم جهت کمک‌های اولیه به هنگام ضرورت-- ۳۳

۲-۱۲-۵- اقدامات لازم در مواقع آتش گیری ماده و اطفای حریق-- ۳۴

۲-۱۲-۶- اقدام لازم به هنگام نشر و یا نشتی ماده و اقدامات زیست‌محیطی-- ۳۴

۲-۱۲-۷- نحوه نگهداری و انبارش و حمل و انتقال-- ۳۴

۲-۱۲-۸- راه‌های کنترلی و حفاظتی هنگام مواجهه با ماده- ۳۴

۲-۱۲-۹- خواص فیزیکی و شیمیایی ماده- ۳۴

۲-۱۲-۱۰- اطلاعات سم‌شناسی-- ۳۵

۲-۱۲-۱۱- اطلاعات اکولوژیکی و زیست‌محیطی و پایداری و برهم‌کنش--- ۳۵

۲-۱۲-۱۲- نکات مهم جهت دفع ضایعات-- ۳۵

۲-۱۲-۱۳- اطلاعات لازم جهت انتقال در مسیرهای طولانی-- ۳۵

۲-۱۲-۱۴- حدود تماس شغلی و زیست‌محیطی-- ۳۵

۲-۱۲-۱۵- نماد‌ها و نشانه‌ها ۳۵

۲-۱۲-۱۶- سایر اطلاعات-- ۳۶

۲-۱۳- لوزی خطر- ۳۷

۲-۱۳-۱- قابلیت اشتعال مواد شیمیایی-- ۳۷

۲-۱۳-۲- خطر بهداشتی مواد- ۳۹

۲-۱۳-۳- قابلیت فعل‌وانفعال شیمیایی-- ۳۹

۲-۱۳-۴- خطرات خاص--- ۴۰

منابع- ۴۶

فصل سوم: انواع و مدیریت پسماندهای آزمایشگاهی-- ۴۷

۳-۱-پسماندهای شیمیایی آزمایشگاهی-- ۴۷

۳-۱-۱- انواع پسماندهای شیمیایی آزمایشگاهی-- ۴۷

۳-۱-۱-۱- پسماندهای شیمیایی خطرناک--- ۴۷

۳-۱-۱-۲- مواد کنترل شده و سایر داروها و مواد تخدیر کننده- ۴۸

۳-۱-۱-۳- سایر پسماند‌های شیمیایی آزمایشگاهی-- ۴۸

۳-۱-۲- طبقه‌بندی ایجادکنندگان پسماند- ۴۹

۳-۱-۳- الزامات جمع‌آوری و ذخیره‌سازی-- ۴۹

۳-۱-۳-۱- جمع‌آوری اقماری برای ایجادکنندگان مقادیر کم و زیاد- ۵۰

۳-۱-۴- الزامات خاص حمل‌ونقل پسماند شیمیایی خطرناک--- ۵۱

۳-۱-۵- روش‌های عمل‌آوری و دفع پسماندها ۵۲

۳-۱-۵-۱- توزیع مجدد مواد شیمیایی مازاد بر مصرف-- ۵۲

۳-۱-۵-۲- پسماندهای ناشناخته- ۵۳

۳-۱-۵-۳- خنثی‌سازی در داخل آزمایشگاه- ۵۳

۳-۱-۵-۴- بازیافت در سایت ایجادی-- ۵۳

۳-۱-۵-۵- دفع تجاری-- ۵۳

۳-۱-۵-۶- دفع از طریق سیستم فاضلاب بهداشتی-- ۵۴

۳-۱-۶- کمینه‌سازی پسماندها ۵۴

۳-۱-۷- برنامه‌ریزی برای حوادث و اتفاقات مضر و آموزش کارکنان-- ۵۶

۳-۲- پسماندهای عفونی آزمایشگاه- ۵۶

۳-۲-۱- طبقه‌بندی پسماندهای عفونی آزمایشگاه- ۵۶

۳-۲-۱-۱- کشت‌ها، کشت‌های ذخیره عوامل بیماری‌زا و مواد بیولوژیکی-- ۵۶

۳-۲-۱-۲- پسماندهای پاتولوژی-- ۵۶

۳-۲-۱-۳- خون انسان و محصولات حاصل از آن-- ۵۶

۳-۲-۱-۴- وسایل تیز و برنده آلوده- ۵۷

۳-۲-۱-۵- پسماندهای حیوانی آلوده- ۵۷

۳-۲-۱-۶- پسماندهای حاصل از بیماران ایزوله شده- ۵۷

۳-۲-۲- برنامه مدیریت پسماندهای عفونی-- ۵۷

۳-۲-۳- روش‌های اجرایی مدیریت پسماندهای عفونی-- ۵۷

۳-۲-۳-۱- جابه‌جا نمودن پسماند‌های عفونی-- ۵۷

۳-۲-۳-۲- تفکیک منابع و جداسازی پسماندهای عفونی-- ۵۸

۳-۲-۳-۳- بسته‌بندی و نشانه‌گذاری-- ۵۹

۳-۲-۳-۴- ذخیره‌سازی-- ۶۰

۳-۲-۳-۵- حمل‌ونقل پسماندهای عفونی-- ۶۱

۳-۲-۴- تصفیه پسماندهای عفونی-- ۶۱

۳-۲-۴-۱- روش‌های تصفیه در محل تولید و خارج آن-- ۶۱

۳-۲-۴-۲- فن آوری تصفیه- ۶۲

۳-۲-۴-۳- راستی‌آزمایی فرایند تصفیه- ۶۶

۳-۲-۵- دفع نهایی پسماند- ۶۸

۳-۲-۵-۱- دفن پسماند- ۶۸

۳-۲-۵-۲- فاضلاب با سیستم بهداشتی-- ۶۸

۳-۲-۶- مدیریت لوازم تیز و برنده آلوده عفونی-- ۶۹

۳-۲-۷- تدابیر لازم در وضعیت و شرایط اضطرار- ۷۰

۳-۲-۸- ریزش و پخش مواد- ۷۰

۳-۲-۹- اختلال در فرایند تصفیه و دفع پسماند عفونی-- ۷۱

منابع- ۷۲

فصل چهارم: آزمون‌های آنالیز پسماند-- ۷۳

۴-۱- آزمون آنالیز غربالگری توصیف فیزیکی در پسماند- ۷۳

۴-۱-۱- هدف و دامنه کاربرد- ۷۳

۴-۱-۲- اصطلاحات و تعاریف-- ۷۴

۴-۱-۳- اصول آزمون-- ۷۴

۴-۱-۴- مزاحمت‌ها ۷۴

۴-۱-۵- وسایل-- ۷۴

۴-۱-۶- نمونه‌برداری-- ۷۴

۴-۱-۷- روش انجام آزمون-- ۷۵

۴-۱-۸ دقت و انحراف-- ۷۶

۴-۲- آزمون آنالیز غربالگری وزن مخصوص ظاهری و چگالی توده پسماند- ۷۶

۴-۲-۱- هدف و دامنه کاربرد- ۷۶

۴-۲-۲- اصطلاحات و تعاریف-- ۷۷

۴-۲-۳- اصول آزمون-- ۷۷

۴-۲-۴- مزاحمت‌ها ۷۷

۴-۲-۵- وسایل-- ۷۷

۴-۲-۶- مواد و/یا واکنشگرها ۷۸

۴-۲-۷- نمونه‌برداری-- ۷۸

۴-۲-۸- روش انجام آزمون-- ۷۸

۴-۲-۹- محاسبات-- ۷۹

۴-۲-۱۰- تضمین کیفیت-- ۸۰

۴-۲-۱۱- دقت و انحراف-- ۸۰

۴-۲-۱۲- گزارش آزمون-- ۸۰

۴-۳- آزمون تعیین ترکیب پسماند جامد شهری پردازش نشده- ۸۱

۴-۳-۱- هدف و دامنه کاربرد- ۸۱

۴-۳-۲- اصطلاحات و تعاریف-- ۸۱

۴-۳-۳- اصول آزمون-- ۸۲

۴-۳-۴- وسایل و ابزار- ۸۲

۴-۳-۵- روش انجام آزمون-- ۸۴

۴-۳-۶- محاسبات-- ۸۷

۴-۳-۶-۱- تعداد نمونه‌های kg ۹۱ تا kg ۱۳۶- ۸۷

۴-۳-۶-۲- ترکیب جزء- ۹۰

۴-۳-۶-۳- میانگین ترکیب جزء- ۹۲

۴-۳-۷- گزارش آزمون-- ۹۳

۴-۳-۸- مثالی از روش آزمون-- ۹۳

۴-۴- آزمون تعیین چگالی ظاهری اجزای پسماند جامد- ۹۴

۴-۴-۱- هدف و دامنه کاربرد- ۹۴

۴-۴-۲- اصطلاحات و تعاریف-- ۹۴

۴-۴-۳- اصول آزمون-- ۹۴

۴-۴-۴- وسایل-- ۹۴

۴-۴-۵- نمونه‌برداری-- ۹۵

۴-۴-۶- آماده‌سازی نمونه- ۹۵

۴-۴-۷- روش انجام آزمون-- ۹۶

۴-۴-۸- محاسبات-- ۹۷

۴-۴-۹- دقت و انحراف-- ۹۷

۴-۴-۱۰- گزارش آزمون-- ۹۷

۴-۵- آزمون تر و خشک کردن پسماندهای جامد- ۹۸

۴-۵-۱- هدف و دامنه کاربرد- ۹۸

۴-۵-۲- وسایل-- ۹۸

۴-۵-۳- آماده سازی نمونه- ۹۹

۴-۵-۴- روش انجام آزمون-- ۹۹

۴-۵-۵- محاسبات-- ۱۰۱

۴-۵-۶- دقت و انحراف-- ۱۰۴

۴-۵-۷- گزارش آزمون-- ۱۰۵

۴-۶- آزمون آنالیز غربال‌گری پتانسیل اشتعال‌پذیری پسماند- ۱۰۵

۴-۶-۱- هدف و دامنه کاربرد- ۱۰۵

۴-۶-۲- اصطلاحات و تعاریف-- ۱۰۶

۴-۶-۳- نمونه‌برداری-- ۱۰۶

۴-۶-۴- روش آزمون الف (قراردادن در معرض حرارت و شعله)- ۱۰۶

۴-۶-۴-۱- اصول آزمون-- ۱۰۶

۴-۶-۴-۲- مزاحمت‌ها ۱۰۶

۴-۶-۴-۳- وسایل-- ۱۰۷

۴-۶-۴-۴- روش انجام آزمون-- ۱۰۸

۴-۶-۵- روش آزمون ب (قراردادن در معرض منبع جرقه)- ۱۰۹

۴-۶-۵-۱- اصول آزمون-- ۱۰۹

۴-۶-۵-۲- وسایل-- ۱۱۰

۴-۶-۵-۳- روش انجام آزمون-- ۱۱۰

۴-۶-۶- کنترل کیفیت برای روش‌های الف و ب-- ۱۱۰

۴-۶-۷- دقت و انحراف-- ۱۱۰

۴-۶-۸- گزارش آزمون-- ۱۱۱

۴-۷- آزمون اندازه‌گیری مقدار هیدروکربن در پسماند به روش وزنسنجی-- ۱۱۱

۴-۷-۱- هدف و دامنه کاربرد- ۱۱۱

۴-۷-۲- اصطلاحات و تعاریف-- ۱۱۲

۴-۷-۳- اصول آزمون-- ۱۱۲

۴-۷-۴- خطرات-- ۱۱۲

۴-۷-۵- مزاحمت‌ها ۱۱۳

۴-۷-۶- مواد و / یا واکنش‌گرها ۱۱۳

۴-۷-۷- وسایل-- ۱۱۴

۴-۷-۸- نگهداری و آمادهسازی مقدماتی نمونه- ۱۱۴

۴-۷-۹- روش انجام آزمون-- ۱۱۴

۴-۷-۹-۱- آزمون شاهد- ۱۱۴

۴-۷-۹-۲- ماده خشک--- ۱۱۴

۴-۷-۹-۳- استخراج- ۱۱۵

۴-۷-۹-۴- تخلیص--- ۱۱۵

۴-۷-۹-۵- اندازه‌گیری وزنسنجی مقدار هیدروکربن-- ۱۱۵

۴-۷-۹-۶- محاسبه و ارزیابی-- ۱۱۶

۴-۷-۹-۷- کنترل کیفیت-- ۱۱۶

۴-۷-۱۰- مشخصه‌های عملکردی-- ۱۱۷

۴-۷-۱۱- گزارش--- ۱۱۷

۴-۷-۱۲- پیوست الف-- ۱۱۸

۴-۷-۱۳- پیوست ب-- ۱۱۹

۴-۷-۱۴- پیوست پ-- ۱۲۰

۴-۷-۱۵- پیوست ت-- ۱۲۱

۴-۸- آزمون استخراج تک مرحله‌ای برای پسماندها ۱۲۲

۴-۸-۱- مقدمه- ۱۲۲

۴-۸-۲- هدف و دامنه کاربرد- ۱۲۳

۴-۸-۳- اصول آزمون-- ۱۲۴

۴-۸-۴- وسایل-- ۱۲۵

۴-۸-۵- مواد و/ یا واکنشگرها ۱۲۸

۴-۸-۶- نمونه‌برداری-- ۱۲۹

۴-۸-۷- جابه‌جایی و آماده‌سازی نمونه- ۱۳۰

۴-۸-۸- ارزیابی‌های اولیه و روش‌های پیش استخراج- ۱۳۲

۴-۸-۹- استخراج- ۱۳۶

۴-۸-۱۰- الزامات تضمین کیفیت-- ۱۴۱

۴-۸-۱۱- دقت و انحراف-- ۱۴۲

۴-۸-۱۲- گزارش آزمون-- ۱۴۳

منابع- ۱۴۴

دسته بندی موضوعی موضوع فرعی
كشاورزي و منابع طبیعی محیط زیست
شيمي

تمامی حقوق این سایت برای سازمان ترویج مطالعه و نشر جهاد دانشگاهی محفوظ است. نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©۲۰۲۵ Iranian Students Booking Agency. All rights reserved