به گزارش روابط عمومی سازمان انتشارات جهاددانشگاهی، در این گردهمایی یکروزه سیدسعید عاملی استاد دانشگاه تهران، دکتر عباسعلی کدخدایی عضو حقوقدان شورای نگهبان و دکتر مجتبی رحماندوست استاد دانشگاه تهران به بیان دیدگاههای خود در این زمینه پرداختند.
در این گردهمایی همچنین شیخ ابراهیم زکزاکی روحانی شیعه و رهبر جنبش اسلامی شیعیان نیجریه و دکتر مسعود شجره رییس کمیسیون حقوق بشر اسلامی لندن هم به صورت نشست تصویری (ویدیو کنفرانس) به بیان دیدگاههای خود پرداختند.
حجتالاسلام والمسلمین سیدسعیدرضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ابتدای سخنانش با اشاره به اینکه سخنان وی درباره انقلاب اسلامی به عنوان روند جدید نظام قدرت در جهان است که منجر به تغییر روندهای حاکم در قدرت سیاسی جهان شده است، گفت: حکیم انقلاب اسلامی در فرازهای اول بیانیه گام دوم با تعبیر عمیقی از انقلاب اسلامی سخن میگویند و از آن به عنوان آغازگر عصر جدید در عالم یاد میکنند. شاید برخی این تعابیر را اغراقآمیز تلقی کنند ولی واقعیت این است وقتی به دوره بعد از رسالت پیامبر(ص) و امامت ائمه معصومین که منجر به غیبت امام زمان(عج) شد نگاه کنیم، تحولی عظیمتر از انقلاب اسلامی نمیتوان ذکر کرد، خصوصا در نگاه به شرایط.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: انقلاب اسلامی در شرایطی ظهور پیدا کرد که استقرار و استحکام نظام قدرت به گونهای بود که آمریکا یکهتاز میدان بود. درست است که قدرت در جهان غرب و جهان شرق به نوعی میان شوروی و آمریکا تقسیم شده بود ولی وقتی شوروی فروریخت و تبدیل به کشورهای متعدد شد، یکهتاز این میدان آمریکا شد. آمریکا با تفکر استثناگری و تفکیکی که میان خود و دیگری ایجاد کرد خود را محور قدرت و محور مدیریت جهان فرض میکرد و دیگران را دارای حق و حقوق نمیدانست. نمود این فاقد دانستن دیگری از هر گونه حق، نوع مواجهه او با انقلاب اسلامی است.
وی در ادامه گفت: آمریکا در همان سالهای اولیه شادمانی تحقق انقلاب اسلامی، جنگ تحمیلی را علیه ایران شروع کرد که منجر به حضور حداقل چهارده کشور در جبهه نظامی عراق شد و آن خسارتهای عظیم را در هشت سال به ایران وارد کردند. بسیاری مناطق را با خاک یکسان کردند و قریب به هشتصد میلیارد دلار هزینه مالی بر کشور تحمیل کردند. همچنین دویست هزار انسان پاکسیرت که هر کدام نماد یک امت بودند را به شهادت رساندند و از ما گرفتند. با جنگ نظامی کار را تمام نکردند و به جنگ اقتصادی روی آوردند که امروز هم ادامه دارد. به جنگ اقتصادی اکتفا نکردند و به جنگ شناختی و جنگ نرم روی آوردند. در واقع دنبال این بودند انقلاب اسلامی با فرهنگ جدید فرو بریزد و با فروریختن منابع انسانی و سرمایه اجتماعی، انقلاب اسلامی را شکست دهند. این مسیری است که همچنان ادامه دارد.
عاملی در توضیح سخنانش درباره جنگ نرم گفت: جنگ نرم برآمده از همان نگاهی است که در دوره پهلوی شکل گرفت. در دوره پهلوی شما ملاحظه میکنید که اشرف در مصاحبهای با روزنامه زن روز اعلام میکند؛ آرزو میکنم روزی در دانشنامهها وقتی به حرف ح و چ میرسیم خبری از حجاب و چادر نباشد. آمریکا امروز هم همین مسیر را دنبال میکند؛ یعنی در این چهل و سه سال همان مسیر گرفتن جوهره دین از جامعه ما را دنبال کردند.
انقلاب اسلامی روند جهانی را تغییر داد
حجتالاسلام عاملی با تاکید بر اینکه علیرغم همه این تلاشها، انقلاب اسلامی روند جهانی را تغییر داده است، گفت: روند جهانی چه بود، با نگاه آمریکامرکزی و اروپامحوری و در یک دوره با نگاه محور قرار گرفتن سوسیالیست درصدد بودند همه جهان به عضویت این نظام درآید. از چه طریقی؟ میخواستند از طریق متون مدرن، از طریق فلسفههای مدرن، از طریق سبک زندگی مدرن همه را به عضویت جامعه آمریکایی درآورند. درست است که از جامعه باز صحبت میکنند و این تصور را ایجاد میکنند که خود مردم میتوانند انتخاب کنند ولی وقتی مسیر انتخاب با عوامل شهوت، قدرت، پول و عوامل فریبنده آرایش پیدا میکند شیطانیسازی نظام جذب را دنبال میکنند. وقتی به کشورهای مختلف نگاه میکنید میبینید ادامه نظام زندگی و نهادی و فلسفی دنیای غرب را دنبال کردند. دنیای غرب که خودش گرفتار بلاهای بسیار زیادی است، گرفتار عقبافتادگیهای اجتماعی بسیار زیادی است. وقتی به عمق اجتماعی دنیای غرب نگاه کنید میبینید آن چیزی که فلسفه اصلی زندگی است ماهیت خودش را از دست داده است.
ادیان مختلف موقعیت بروز پیدا کردند
استاد دانشگاه تهران در ادامه گفت: انقلاب اسلامی برخلاف نظامهای سوسیالیستی و لیبرالیستی که به دنبال محو کردن دین از جامعه بودند، دوباره دین را به مسیر زندگی وارد کرد. دین انقلابی دینی است که انسانها را به مقاومت برای استقرار توحید دعوت میکند، دینی که دعوت به لا اله الا الله میکند. دین انقلابی دینی نیست که با نظام طاغوت هماهنگی ایجاد کند. انقلاب اسلامی به دین ابهت داد. در اثر انقلاب اسلامی، ادیان مختلف موقعیت ظهور و بروز پیدا کردند. به طور خاص دین اسلام قلمرو گستردهای از ظهور و بروز پیدا کرد. امروز در جامعه اروپا نگران آینده اسلام در اروپا و آمریکا هستند. در سال ۲۰۱۹ بیشترین اسمی که در انگلستان ثبت میشود محمد و نوح است. امروز میبینیم که در محافل علمی و دانشگاهی اسلام ظهور و بروز پیدا کرده است.
وی افزود: نظام بانکداری ما گرفتار نظام ربوی است ولی در اروپا وامهای مبتنی بر اقتصاد اسلامی ارائه میکنند. این نشان میدهد اندیشههای اسلامی تا نظام بانکی ورود پیدا کرده است. امروزه بروز جریان اسلامی در برخی کشورها قابل مقایسه با قبل از انقلاب اسلامی نیست. یک مترجم ژاپنی میگوید در گذشته اگر کتابی در مورد اسلام به ژاپنی منتشر میشد تیراژش پانصد یا هزار نسخه بود ولی کتاب خود ایشان راجع به اسلام تیراژ بیست هزار نسخه پیدا میکند. یک اندیشمند ژاپنی کتابی درباره سبک زندگی ایرانی نوشته بود. کتاب او چندین بار تجدید چاپ شد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه انقلاب اسلامی یک دستاورد مهم داشت و آن احیای دین در ایران و به تبعش در جهان بود، گفت: انقلاب اسلامی نوعی نمادسازی کرد که توجه همه به اسلام انقلابی جذب شد. ممکن است ما به سرمایه اسلام در سرزمین خودمان توجه نکنیم ولی سرمایه اسلام در سرزمینهای دیگر مورد توجه قرار میگیرد. نکته دیگر این است که انقلاب اسلامی از همان آغاز به دو اصل مهم توجه کرد که یکی گسترش عدالت در جامعه بود. نکته بعدی که از همان آغاز انقلاب اسلامی مورد توجه بود پیشرفت علمی در ایران بود. یکی از بازتابهای علم و دانش، گسترش آگاهی است. گسترش آگاهی هم منشا توقع و اعتراض است. نظام پهلوی برای اینکه بتواند در ایران خاموشی ایجاد کند و جامعه را در جهل نگه دارد علم و دانش را گسترش نمیداد ولی ایران پس از انقلاب، رشد علمی افزایش چشمگیری داشته است.
این گردهمایی یکروزه که از صبح امروز آغاز به کار کرده است تا ساعت ۱۷ میزبان دیگر اندیشمندان و استادان دانشگاه در نشستهای تخصصی است.