تخریب خاک، حفاظت خاک و خاک پالایی
نویسنده:
خان توحید عثمان
مترجم:
مهندس محمدر ضا شیخ ربیعی
سال نشر:
۱۳۹۵
صفحه:
۳۲۰
نوبت چاپ:
۱

 كتاب تخریب خاك، حفاظت خاك و خاك پالايي براي دانشجويان كارشناسي و كارشناسي ارشد رشته­هاي خاكشناسي، كشاورزي، جنگلداري، بوم شناسي، جغرافيا و محيط زيست در نظر گرفته شده است. در اين كتاب به فرآيندها و تأثيرات تخریب خاك به تفصيل پرداخته شده است. فصل يك منابع جهاني خاك، قابليت زمين و رده­هاي كيفيت خاك، راسته­هاي خاك، زمين­هاي قابل كشت دنيا، علل و انواع تخریب خاك و قوانين مديريت مناسب خاك را توضيح مي­دهد. فصل دو به عوامل و فرآيندهاي تخريب فيزيكي خاك، شامل انسداد سطحي، تشكيل سله سطحي، سخت شوندگي، فشردگي، اثرات تشكيل سله و فشردگي و سله شكني و فشردگي زدايي خاك مي پردازد. فصل سه علل، عوامل و فرآيندهاي فرسايش آبي را تشريح مي­نمايد. روش­هاي حفاظت خاك شامل بهسازها، كشت حفاظتي، گياهان پوششي، عدم خاكورزي، خاك­ورزي حداقلي، خاك پوشي، كشت هم­تراز، كشت نواري هم­تراز، SALT، تراس بندي و آب گذرهاي چمني با مثالها و داده­ها در اين فصل بررسي شده اند. در فصل چهار، علل، عوامل و فرآيندهاي فرسايش بادي توضيح داده شده اند.  فصل پنج بر تخریب شيميايي خاك شامل تهي شدن عناصر غذايي، اسيد زايي و شور شدن تأكيد مي­نمايد. (اما نه بر آلودگي خاك كه با جزئيات در فصل ۶ به آن پرداخته شده است).

 

 فهرست مندرجات

 

۱  منابع خاك و تخریب خاك

۱-۱- خاك به عنوان يك منبع

۱-۲- نياز براي مديريت و حفاظت خاك

۱-۳- قابليت زمين و طبقه بندي قابليت زمين

۱-۴- حاصلخيزي خاك، باروري خاك، كيفيت خاك و سلامت خاك

۱-۴-۱- حاصلخيزي خاك

۱-۴-۲- باروري خاك

۱-۴-۳- سلامت خاك

۱-۴-۴- كيفيت خاك

۱-۵- زمينهاي قابل كشت جهان

۱-۶- رده بندي خاك­هاي جهان

۱-۶-۱- آلفي سول­ها

۱-۶-۲- اندي سول­ها

۱-۶-۳- اريدي سول­ها

۱-۶-۴- آنتي سول­ها

۱-۶-۵- جلي سول­ها

۱-۶-۶- هيستوسول­ها

۱-۶-۷- اينسپتي سول­ها

۱-۶-۸- مالي سول­ها

۱-۶-۹- اكسي سول ها

۱-۶-۱۰- اسپودو سول­ها

۱-۶-۱۱- آلتي سول­ها

۱-۶-۱۲- ورتي سول­ها

۱-۷- تخریب خاك

۱-۷-۱- علل تخریب خاك

۱-۷-۲- ابتكار عمل­هاي سازماني براي ارزيابي تخریب خاك/ زمين

۱-۷-۳- انواع گونه هاي تخریب خاك

۱-۷-۴- وسعت تخریب خاك

۱-۸- قوانين مديريت پايدار خاك

مأخذها

 

۲  تخريب فيزيكي خاك

۲-۱- فرآيندها و انواع تخريب فيزيكي خاك

۲-۲- انسداد سطحي، تشكيل سله، سخت شدگي و فشردگي (Pc)

۲-۲-۱- انسداد سطحي

۲-۲-۲- تشكيل سله سطحي

۲-۲-۳- فشردگي خاك

۲-۳- ماندابي شدن

۲-۳-۱- علل ماندابي شدن

۲-۳-۲- تأثيرات ماندابي شدن

۲-۳-۳- كنترل ماندابي شدن

۲-۴- كاهش سطح سفره آب زير زميني

۲-۵- فرونشست خاكهاي آلي

۲-۶- بيابان زايي

۲-۶-۱- بيابان زايي طبيعي در مقابل بيابان­زايي با علل انساني

۲-۶-۲- پيمان مبارزه با بيابان­زايي

۲-۶-۳- سازوكار بيابان­زايي با علل انساني

مأخذها

 

۳  فرسايش خاك به وسيله آب

۳-۱- فرسايش زمين شناختي و فرسايش شتابي

۳-۲- علل فرسايش شتابي

۳-۳- انواع فرسايش آبي

۳-۳-۱- فرسايش پاشماني

۳-۳-۲- فرسايش ورقه اي

۳-۳-۳- فرسايش شياري

۳-۳-۴-فرسايش آبكندي

۳-۳-۵- خاك­ورزي فرسايشي

۳-۳-۶- زمين لغزه / رانش زمين / جريان گلي

۳-۳-۷- فرسايش كرانه اي (كناره اي) رودخانه / فرسايش كرانه اي (كناره اي) آبراهه

۳-۳-۸- تأثيرات فرسايش آبي

۳-۳-۹- معادلات فرسايش يا تلفات خاك ( USLE و RUSLE)

۳-۳-۱۰- مقدار فرسايش يا تلفات مجاز خاك (مقدارT)

۳-۴- كنترل فرسايش آبي

۳-۴-۱- بهسازها

۳-۴-۲-گياهان پوششي

۳-۴-۳- خاك­ورزي حفاظتي

۳-۴-۴-خاكپوشي

۳-۴-۵- كشت هم­تراز

۳-۴-۶- كشت نواري

۳-۴-۷- كشت نواري هم­تراز

۳-۴-۸- فن آوري اراضي كشاورزي شيب دار ( SALT )

۳-۴-۹- جنگل­ورزي

۳-۴-۱۰- كشت كوچه اي

۳-۴-۱۱- نوارهاي حائل (حفاظتي)

۳-۴-۱۲- آبراهه­هاي چمني

۳-۴-۱۳- تراس بندي

مأخذها

 

۴  فرسايش بادي

۴-۱- علل فرسايش بادي

۴-۲- تأثيرات فرسايش بادي

۴-۳- فرآيندهاي فرسايش بادي

۴-۳-۱- پرش

۴-۳-۲- تعليق (دروايگي)

۴-۳-۳- خزش سطحي

۴-۳-۴- سايش

۴-۳-۵-درجه بندي

۴-۴- عوامل موثر در فرسايش بادي

۴-۴-۱- خاك

۴-۴-۲- اقليم

۴-۴-۳- گستره و شيب مزرعه

۴-۴-۴- پوشش گياهي

۴-۵- اصول كنترل فرسايش بادي

۴-۶- تدابير جهت كنترل فرسايش بادي

۴-۶-۱- پايدار سازي خاك

۴-۶-۲- گياهان پوششي

۴-۶-۳- ايجاد پشته و زبر كردن خاك

۴-۶-۴- مديريت پسماند

۴-۶-۵- مانع بادي

۴-۶-۶- خاك­ورزي نواري

۴-۷- تثبيت تپه­هاي شني

مأخذها

 

۵  تخریب شيميايي خاك

۵-۱- تخریب شيميايي خاك و وسعت آن

۵-۲- اتلاف يا هدررفت عناصر غذايي و / يا ماده آلي

۵-۲-۱- آبشويي عناصر غذايي

۵-۲-۲- اتلاف يا هدررفت عناصر غذايي به دليل سوزاندن پسماند

۵-۲-۳- اتلاف يا هدررفت عناصر غذايي به دليل فرسايش

۵-۲-۴- زدايش و انتقال عناصر غذايي به وسيله محصول

۵-۳- اسيدزايي

۵-۳-۱- علل اسيدزايي خاك

۵-۳-۲- تأثيرات اسيديته خاك

۵-۳-۳- مديريت خاك­هاي اسيدي

۵-۳-۴- خاكهاي اسيد سولفاته

۵-۴- شورشدن خاك

۵-۴-۱- گياهان مقاوم و متحمل نسبت به شوري

مأخذها

۶  آلودگي خاك

۶-۱-آلودگي و آلودگي خاك

۶-۲- منابع آلوده كننده خاك

۶-۲-۱- ضايعات شهري

۶-۲-۲- لجن فاضلاب

۶-۲-۳- آلاينده ها در كمپوست­هاي باغي

۶-۲-۴- ضايعات بيمارستاني

۶-۲-۵- ضايعات صنعتي

۶-۲-۶- مواد شيميايي كشاورزي

۶-۲-۷- نهشت جوي

۶-۲-۸- معدن كاري

۶-۲-۹- تردد خودروها

۶-۲-۱۰- هسته­هاي پرتوزا در خاك

۶-۲-۱۱- آلاينده هاي آلي خاك

۶-۲-۱۲- آلودگي خاكها به فلزات سنگين

مأخذها

 

نمايه

 

 

دسته بندی موضوعی موضوع فرعی
كشاورزي و منابع طبیعی منابع طبیعی

تمامی حقوق این سایت برای سازمان ترویج مطالعه و نشر جهاد دانشگاهی محفوظ است. نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©۲۰۲۵ Iranian Students Booking Agency. All rights reserved