امروزه در کشورمان ایران که با گسترش روز افزون انواع صنایع و کارگاه های تولیدی مواجه است نیاز مبرمی به بازرسی های زیست محیطی به منظور انطباق غلظت آلاینده های منتشره از صنایع با حدود مجاز زیست محیطی کشوری می باشد. این بازرسی و بررسی انطباق در اکثر موارد نیازمند یک نمونه برداری و آنالیز ثانویه آزمایشگاهی است. برای اینکه نتایج صحیحی برای قضاوت در مورد میزان آلاینده های منتشره به دست آید لازم است که هم فرآیند نمونه برداری و هم فرآیند آنالیز و تعیین کمی آلاینده ها بر اساس اصول علمی آن و با دقت کافی انجام گیرد. یکی از آلاینده هایی که از صنایع منتشر می گردد و نیازمند نمونه برداری برای تعیین کمی می باشد ذرات خروجی از دودکشها و کانال های تهویه است. این نوع نمونه برداری که نمونه برداری ایزوکینتیک نامیده میشود با سایر نمونه برداری ها متفاوت بوده و کمی پیچیده تر و شاید هم سخت تر می باشد.
مولف پس از چندین سال تجربه فردی بعنوان کارشناس نمونه برداری و مطالعه دستورالعمل ها و متون موجود، به این نتیجه رسیده است که نه تنها منبع علمی جامع و کاملی که مفهوم و اصول اساسی این نوع نمونه برداری را توضیح دهد وجود ندارد، بلکه دستورالعمل جامعی نیز برای آن موجود نیست، همچنین بسیاری از کارشناسان شاغل در این زمینه نیز که اغلب آنها اصول و مفهوم نمونه برداری ایزوکینتیک و به ویژه سایکرومتری را نمی دانند و بالتبع آن احتمالا" اندازه گیری صحیحی نیز انجام نمی دهند بنابراین این کمبودها موجب گردید تا کتابی در این زمینه نگارش یابد که در برگیرنده همه مفاهیم و اصول علمی لازم در این زمینه باشد.
این کتاب به گونه ای نگارش شده که ابتدا مفاهیم و اصول علمی نمونه برداری ایزوکینتیک در آن شرح داده شده و در پایان نحوه انجام نمونه برداری و محاسبات با ذکر مثال های کاربردی بیان شده است. همچنین بخشی از این کتاب به مفهوم سایکرومتری اختصاص داده شده تا خواننده با انواع اصطلاحات و مفاهیم رطوبت سنجی آشنا گردد و آنها را به طور صحیح برآورد کرده و در محاسبات تعیین کمی غلظت به کار گیرد.
این کتاب می تواند نیاز گروه بزرگی از کارشناسان محیط زیست را که به امور آلاینده سنجی صنایع مشغول هستند و همچنین دانشجویان رشته هایی مانند کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار، کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط، کارشناسی ارشد مهندسی محیط زیست (آلودگی هوا)، کارشناسی علوم و مهندسی محیط زیست و سایر رشتههای تحصیلی مرتبط را برآورده ساخته و در جهت پیشبرد اهداف علمی کشور موثر واقع گردد.
پیشگفتار/5
واژه نامه/11
فصل اول: کلیات /15
فصل اول: اصول اساسی گازها /25
فصل سوم: لوله پیتوت و اندازه گیری سرعت هوا در داخل کانال/37
فصل چهارم: مفهوم نمونه برداری ایزوکینتیک و استانداردهای مربوطه /65
فصل پنجم: سایکرومتری/99
فصل ششم: مراحل انجام نمونه برداری ایزوکینتیک/129
فصل هفتم: کالیبراسیون تجهیزات نمونه برداری/157
منابع /172
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
علوم پزشكي |
بهداشت عمومي
|