بررسی تطبیقی رابطة تعاملی احکام فقهی و آموزه‌های اخلاقی -
نویسنده:
دکتر سید مجتبی جلالی، علی طاهری دهنوی
مترجم:
-
سال نشر:
1403
صفحه:
227
نوبت چاپ:
1

کتاب «بررسی تطبیقی رابطة تعاملی احکام فقهی و آموزه‌های اخلاقی» به قلم دکتر سید مجتبی جلالی عضو هیأت علمی گروه معارف دانشگاه شهرکرد و علی طاهری دهنوی در 227 صفحه در قطع رقعی تألیف و به همت شعبه انتشارات جهاد دانشگاهي استان وارد بازار نشر شده است.

در معرفی کتاب آمده است: فقه و اخلاق از آموزه‌های دینی هستند که در حوزه شناختی و معرفتی دارای کاربرد ویژه‌ و از نظر زیربنا از دو منبع؛ قرآن و سنت معصومین(ع) اخذ شده‌‌اند. فقه و اخلاق با کمک یکدیگر انسان و جامعه را در رساندن به مدارج عالی فردی و اجتماعی یاری کرده و عدم تعامل آنها با یکدیگر منجر به ایجاد چالش‌های جدی در جامعه خواهد شد. این علوم در محورهای متعددی همچون؛ اهداف و موضوع، منابع شناختی و... دارای تعامل با یکدیگر بوده و در این کتاب مورد تبیین قرار گرفته شده‌اند. هدف از نگارش این اثر تبیین محورهای تعاملی میان فقه و اخلاق در حوزه‌های مختلف است که با شیوه توصیفی تحلیلی و مراجعه به منابع کتابخانه ای به رشته تحریر درآمده است. یافته‌های تحقیق بیانگر آنندکه علوم اخلاق و فقه دارای اشتراك‌ها و افتراق‌هایی با یکدیگر بوده و هر یک به فراخور موقعیت و جایگاه خود دارای نقش کلیدی در حوزه حیات اجتماعی انسان دارد. نتایج اثر بیانگر اموری از قبیل موارد حاضر است؛ ظرفیت‌های فقهی اخلاق، ظرفیت‌های اخلاقی حقوق و مصاديق ظهور اخلاق در فقه و حقوق، تفکیک آموزه‌های اخلاقی از افعال فقهی به واسطه شاخصه‌های معین، دیدگاه اخلاقی پیامبر(ص) در تفکیک با افعال فقهی در حوزه فردی و اجتماعی، تفکیک حوزه افعال فقهی درآیات و روایات با آموزه‌های اخلاقی و پیوستگی آموزه‌های اخلاقی و احکام فقهی در آیات قرآن کریم، محورهای فقه و اخلاق در ضمانت‌های اجرایی مخصوص به خود، نسبیت اخلاق و تأثیر اخلاق در جعل احکام شرعی، و.... گرچه برخی دستورات اخلاقی الزام فقهی در پی ندارند، اما رعایت آموزه­های اخلاقی موجب صیقل روح انسان و وصول به درجات اخلاقی و رجای واثق از جانب خداوند است.

یاد آور مي شود انتشارات جهاد دانشگاهي استان چهارمحال و بختياري که به‌صورت تخصصي در حوزه نشر دانشگاهي فعاليت مي کند، تلاش مي کند در کوتاه ترين زمان ممکن آثار دانشگاهيان و اساتيد (اعم از تأليف و ترجمه و پايان نامه هاي شاخص دانشجويي) را به چاپ برساند و اساتيد دانشگاهي و صاحب نظران و مولفان مي توانند براي اخذ مشاوره در خصوص مراحل تأليف کتاب و چاپ آثار خود به دفتر انتشارات جهاد دانشگاهي استان واقع در دانشگاه شهرکرد- جنب دانشکده منابع طبيعي- معاونت فرهنگي جهاد دانشگاهي مراجعه کرده و يا با شماره 32320323يا 32320070 و در روزهاي شنبه تا چهارشنبه هر هفته در ساعات 8 تا 16 تماس حاصل کنند. همچنين تارگاه jchb.ir براي کسب اطلاعات بيشتر اعلام مي شود.

پیشگفتار / 11

مقدمه / 17

ملاک تفکیک آموزه های اخلاقی از افعال فقهی / 79

ملاک قرآنی تفکیک آموزه های اخلاقی از افعال فقهی / 93

ملاک روایی تفکیک آموزه های اخلاقی از افعال فقهی / 96

بیان دیدگاه اخلاقی پیامبر در تفکیک با افعال فقهی / 103

افعال فقهی در آیات و روایات در تفکیک با آموزه های اخلاقی / 130

ابواب فقهی / 130

آیات و روایات ابواب فقهی / 131

عبادات / 131

تعریف عقل در منظر فقه و اخلاق از عوامل تفکیک / 135

عقل در فقه / 135

عقل در اخلاق / 145

تفاوت فلسفه فقه و فلسفه اخلاق / 150

فلسفه اخلاق / 150

فلسفه فقه / 154

کاربرد فقه و اخلاق / 158

بررسی پیوستگی آموزه های اخلاقی و احکام فقهی در آیات قرآن کریم / 163

عبادات / 164

عقود / 170

بررسی پیوستگی آموزه های اخلاقی و احکام فقهی در روایات / 177

شباهت و پیوستگی فقه و اخلاق / 183

نسبیت اخلاق / 187

انواع نسبیت گرایی اخلاقی / 189

تأثیر اخلاق در جعل احکام شرعی / 190

تأثیر آموزه های اخلاقی در مراحل اجتهاد / 199

تأثیر آموزه های اخلاقی در هنگام تعارض / 200

تأثیر آموزه های اخلاقی فقیه در استظهار / 200

نقش خصلت های اخلاقی در افتا / 203

نتیجه / 203

منابع / 209


تمامی حقوق این سایت برای سازمان ترویج مطالعه و نشر جهاد دانشگاهی محفوظ است. نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2025 Iranian Students Booking Agency. All rights reserved