فرش دستباف از جایگاه ویژهای در کشور ما برخوردار است، چرا که نقش خاصی را در زمینههای فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی ایفا میکند. فرش به عنوان یکی از دستاوردهای مردم یک فرهنگ است که همراه با هنرهای دیگر مانند مینیاتور، طراحی، تشعیر و تذهیب، خاتمکاری، رنگرزی، کاشیکاری و غیره از نقوش سنتی منشأ گرفته که هویتی ایرانی داشته و مکمل یکدیگر هستند و این هویت را علیرغم تکامل تاکنون حفظ کردهاند. این هنر خود سنّتآفرین و بیانکننده حالات، باورها، اعتقادات و آداب و رسوم مردم در این سرزمین است. به لحاظ فرهنگی میتوان گفت: فرش تنها کالایی است که ذکر نام آن با نام ایران عجین است. بخش عمدهای از هنر و تمدن ایران مدیون فرش است و یکی از بهترین راهها و ابزار انتقال فرهنگ اصیل ایران به دیگر جوامع با سابقهای قریب به سه هزار سال است.
با توجه به اینکه فرش دستباف ایران در زمینههای اقتصادی، اجتماعی و معیشتی، فرهنگی، فنی و هنری جایگاه ویژه و ارزندهای داراست و نقش مهمی را در اشتغالزایی و ارزآوری و صادرات برعهده دارد اما با چالشها و معضلات بسیاری روبرو است. از جمله این عوامل کلیدی ناهماهنگی تولید با نیاز بازار، عدم تبلیغات و بازاریابی صحیح و کشف بازارهای جدید، افزایش تعداد رقبا، سرقت طرحهای ایرانی، تحریم، استفاده از مواد اولیه نامرغوب و فقدان حمایت کافی از تولیدکنندگان و غیره است و در نهایت مطالعات مختلف در زمینههای مرتبط و ارائه راهحل و راهکارهای مناسب با هدف برداشتن گامهای موثر در راستای ارتقاء و حفظ جایگاه رفیع این هنر صنعت ضروری است. از آنجايي كه فرش دستبافت در ايران به شكلي است كه توزيع درآمد حاصل از آن طيف وسيعي از اقشار را شامل میشود هر گونه مطالعه و بررسي در اين زمينه نهايتاً منجر به ارائه راهحلهايي خواهد شد كه ميتواند در برنامهريزي براي اين چرخه اقتصادي موثر باشد. اين صنعت، سهم بالايي از فرصتهاي شغلي را پديد آورده با توجه به اينكه استان لرستان از نظر نيروي انساني بيشترين بافنده را در سطح كشور داراست با این وجود به دلیل نداشتن منابع مکتوب معتبر در حوزه فرش دستباف لرستان و عدم شناخت کافی در خصوص پیشینه و اصالت، طرحها و نقوش فرش لرستان و تقليد از نقشههاي ساير نقاط كشور سبب شده هويت تاريخي فرشهاي لري از بين برود و صرفاً نقشههاي ساير استانها بافته شود و سپس به همين نام به بازارها ارائه شود. با اين حال، بافت فرش دستباف بدون توجه به طرح و نقشهاي اصيل هر منطقه هويت فرهنگي هنري و اجتماعي و تاريخي آن قوم را به خطر مياندازد. شناسايي نقوش و رنگهاي اصيل فرش لرستان به حفظ هويت قومي منطقه كمك ميكند.
بر همین اساس خوشه فرش دستباف لرستان و شرکت شهرکهای صنعتی لرستان، پژوهش و تألیف کتاب در این زمینه را در اولویت برنامههای خود قرار دادند. با توجه به قدمت فرشبافي در منطقه و با تكيه بر پتانسيلهاي موجود اميد ميرود كه با انتقال، آموزش و ترويج دستاوردهاي چنين تحقيقي، تكاپو تازهاي به فرشبافي منطقه داده و شاهد بازه توليد طرحهاي و نقشهاي فراموش شدهي لرستان بوده و چشمانداز تازهاي به صادرات دستبافتههاي لرستان داشت.
این مجموعه حاصل حمایت شرکت شهرکهای صنعتی لرستان و تحقیقات میدانی نگارنده طی برنامه برنامه زمانی هشت ماهه از حوزههای استقرار عشایر و مناطق روستایینشین شهرستانهای خرمآباد، پلدختر، الیگودرز، ازنا، دورود، بروجرد، سلسله و دلفان و نیز استفاده از تحقیقات، پژوهشها و نوشتار اساتید و پژوهشگران بزرگ قالی ایران همچون پرویز تناولی، سیروس پرهام، علی حصوری و تورج ژوله است.
کتاب حاضر در ده فصل به شناسایی، معرفی، تجزیه و تحلیل فرش دستباف لرستان از نظر طرح و نقش، مواد اولیه، ابزار و تجهیزات مورد استفاده، فرآیند تولید، شیوه مراقبتهای لازم از فرش دستباف، شناسایی انواع طرحها و آنالیز نقوش قالیهای عشایری و روستایی لرستان، تحلیل بصری فرشهای اصیل لرستان و چالشها و پیشنهادات میپردازد که آگاهی از این مطالب دریچه ورود به فرش دستباف لرستان است.
فصل اول خوشه های کسب و کار
فصل دوم:مواد اولیه مورد استفاده در فرش دستباف
فصل سوم:مکانیزم بافت در قالی بافی
فصل چهارم:استان لرستان
فصل پنجم:قالی لرستان
فصل ششم:تحلیل بصری قالی های اصیل لرستان
فصل هفتم: چالش ها و پیشنهادات
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
هنر و معماری |
سایر
هنرهاي تزئيني |