در این کتاب ابتدا به بررسی گیاهان دارویی از نظر روشهای کاربرد و متابولیتهای آن و تأثیر عوامل محیطی بر خواص گیاهان دارویی و سپس به تأثیر این گیاهان در صنایع غذایی مانند دام، طیور، آبزیان و میپردازد.
این کتاب در دروس گیاهان دارویی و بیوتکنولوژِی در بسیاری از رشتههای دانشگاهی برای دانشجویان رشتههای مختلف از جمله علوم و صنایع غذایی، علوم دارویی، بیوتکنولوژی و ...و تمام کسانی که دوستدار آشنایی با کاربرد گیاهان دارویی در صنعت غذا هستند، میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
فصل اول: گیاه شناسی
1-1- مقدمه
1-2- تنوع گیاهان دارویی و معطر در ایران
1-3- اهمیت گیاهان دارویی و اسانس
1-4- منشاء بيولوژيكي مواد مؤثره
1-4-1-توارث
1-4-2- مراحل رشد یا رویان شناسی
1-4-3- عوامل محیطی
1-5- دستهبندی مواد مؤثره گیاهان دارویی
1-5-1- ترکیبات فنولی
1-5-2- فلاونوئيدها
1-5-2-1- ایزوفلاون ها
1-5-2-2- آنتوسیانین ها
1-5-2-3- تانن ها
1-6- خواص آنتیاکسیدانی
1-7- آلکالوئیدها
1-8- گلیکوزیدها
1-9- ساپونین
1-10- بالزام
1-11- ترپن ها
1-11-1- اسانس
1-11-2- بیوسنتز روغنهای فرار
1-11-3- نگاهی به بازار اسانسها در جهان
1-12- استخراج مواد مؤثره گیاهی
1-12-1- مراحل آماده سازی گیاهان دارویی قبل از استخراج
1-12-2- استخراج مواد متشکله گیاهان دارویی
1-12-2-1- روش فشار و تیغ زدن
1-12-2-2- تقطیر
1-12-2-3- تقطیر با بخار و آب
1-12-2-4- استخراج توسط بخار مستقیم
1-12-2-5- روش اسفنجی
1-12-2-6- روشهای ماشینی
1-13- استخراج روغنهای فرار توسط حلال ها
1-13-1- روش استخراج روغن فرار
1-14- استخراج روغن های فرار با حلالهای غیر فرار
1-14-1-روش ان فلوریچ
1-14-2- روش هوایی یا بادی
1-14-3- روش خیساندن
1-15- استخراج روغن فرار توسط آنزیم ها
1-16- روش های عصاره گیری
1-16-1-روشهای سنتی عصاره گیری
1-16-1-1- خیساندن
1-16-1-2- روش دای جسشن
1-16-1-3- روش نفوذی (پرکولاسیون)
1-16-1-4- روش سوکسله
1-16-2- روشهای نوین
1-16-2-1- امواج فراصوت
1-16-2-2- امواج مایکروویو
1-16-2-3- سیال فوق بحرانی
فصل دوم:تأثیر عوامل محیطی بر ترکیبات گیاهان دارویی
2-1- مقدمه
2-2- عوامل محیطی مؤثر بر گیاهان دارویی
2-2-1- رطوبت
2-2-2- نور
2-2-3- کیفیت نور
2-2-4- شدت روشنایی
2-2-5- مدت روشنایی
2-2-6- دما
2-2-7- ارتفاع و مکان رویش
2-2-8- حاصلخیزی خاک
2-2-9- اهمیت pH در تغذیه گیاه
2-2-10- تنش شوری و خشکی
2-2-11- آلودگی
2-3- جمع بندی
فصل سوم: تأثیر گیاهان دارویی بر دام، طیور و آبزیان
3-1- مقدمه
3-2- اثر گیاهان دارویی بر آبزیان
3-3- موارد استعمال داروهای گیاهی در آبزیان
3-3-1-تقویت سیستم ایمنی
3-3-2- محرک اشتها و محرک رشد
3-3-3- شاخصهای خونی و بیوشیمی
3-3-4- درمان بیماریهای باکتریایی
3-3-5- درمان بیماری های ویروسی
3-3-6- درمان بیماری های قارچی
3-3-7- انگل¬های تک یاختهای
3-3-8- درمان کرم¬های پهن
3-3-9- درمان نماتودها (کرم های گرد)
3-3-10- مبارزه با سخت پوستان انگلی
3-3-11- مبارزه با حلزون ها
3-3-12- درمان مسمومیت ماهی
3-3-13- ایجاد بی حسی
3-4- اثر گیاهان دارویی بر طیور
3-4-1- فرایند رشد در جوجههای گوشتی
3-4-2- وزن جوجههای گوشتی
3-4-3- ضریب تبدیل غذایی جوجههای گوشتی
3-4-4- فراسنجههای خونی
3-4-5- تأثیر آنتیاکسیدانی ترکیبات گیاهی
3-4-6- خواص ضدمیکروبی و تغییر فلور میکروبی دستگاه گوارش
3-4-7- عملکرد سیستم ایمنی
3-5-تأثیر گیاهان دارویی بر دام
3-5-1- متابولیسم میکروبی دستگاه گوارش دام
3-5-2- تأثیر گیاهان دارویی بر تخمیر شکمبه¬ای
3-5-3- تأثیر گیاهان دارویی بر متابولیسم پروتئین
3-5-4- تأثیر گیاهان دارویی بر تولید اسیدهای چرب فرار
3-5-5- تأثیر گیاهان دارویی بر تولید متان
3-5-6- تأثیر اسانسهای گیاهی بر عملکرد نشخوار کنندگان
3-5-7- تأثیر گیاهان دارویی بر مصرف خوراك و عملکرد رشد
3-5-8- تأثیر اسانس بر عملکرد شیردهی
3-6- جمعبندی
فصل چهارم: کاربرد عصارههای گیاهی در فرآوردههای گوشتی و ماهیان
4-1- مقدمه
4-2- فرآوردههای گوشتی و ماهیان
4-3- ویژگیهای کلی عصارههای گیاهی
4-4- ویژگی فرآوردههای گوشتی حاوی عصارههای گیاهی
4-4-1- خواص ضدمیکروبی
4-4-2- خواص آنتیاکسیدانی
4-4-3- خواص فیزیکوشیمیایی و حسی
4-5- جمع بندی
فصل پنجم: سایر خواص گیاهان دارویی
5-1- گیاهان دارویی و مکملهای ورزشی
5-2- گیاهان دارویی در ترمیم زخم و بافت
5-3- گیاهان دارویی و دفع آفات
5-4- گیاهان دارویی و بسته بندیها
5-5- گیاهان دارویی و رفع آلودگیهای زیستی
5-6- گیاهان دارویی و رفع پاتوژنهای گیاهی
5-7- جمعبندی
منابع و مآخذ
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
كشاورزي و منابع طبیعی |
گیاهان دارویی
گیاهان دارویی |