کتاب حاضر با عنوان "اصول کاربردی پرواربندی گوساله" بصورت تالیف و نیز ترجمه نتایج آخرین دستاوردهای تحقیقاتی در زمینه پرواربندی و کیفیت گوشت آماده شده است. در حال حاضر, کتب نسبتا کمی درباره پرواربندی موجود است. لذا با توجه به تجربه عملی این گروه علمی, در تنظیم این کتاب سعی شده عمدتا نتایج تحقیقاتی که جنبه کاربردی بیشتری در فارمهای پرواربندی داشته باشد مورد استفاده قرار گیرد. مولفین این کتاب امیدوارند این مطالب بتواند علاوه بر استفاده کارشناسان و دست اندرکاران صنعت پرواربندی به عنوان منبعی برای دانشجویان کارشناسی ارشد, کارشناسی, و کاردانی علوم دامی و نیز دامپزشکی مورد استفاده قرار گیرد.
پیشگفتار 17
فصل اول: ساختمان و تاسیسات پرواربندی 19
1-1 مقدمه 19
1-1-1 سیستم تغذیه 20
1-1 -2 سیستم آب رسانی 20
1-1-3 سیستم جابجایی گاوها 20
1-1-4 سیستم زهکشی 20
1-1-5 سیستم مدیریت کود 20
1-1-6 ساختمان کارکنان و بازدیدکنندگان 20
1-1-7 اهداف یک طرح احداث پرواربندی شامل موارد زیر است: 21
1-1-8 مسائل اختصاصی طراحی در ارتباط با ساخت و ساز 21
1-1-9 هزینههای سرمایه گذاری در مقابل هزینههای عملیاتی 22
1-2 گزینههای طراحی جایگاه 23
1-2-1 تراکم 23
1-2-2 طول آخور به ازای هر راس 23
1-2-3 شیب بهاربند و زهکشی 24
1-2-4 سایه 24
1-3 چیدمان تاسیسات پرواربندی 24
1-4 چیدمان بهاربندها 25
1-5 نقشه کلی بهاربندها 27
1-6 طراحی بهاربندها 27
1-6-1 تراکم 29
1-6-2 سیستمهای خوراک دهی، طراحی آخور و فضای آخور 31
1-7 گزینههای طراحی سیستم خوراکدهی 31
1-7-1 آخورهای باز 34
1-7-2 مکان آخور 35
1-7-3 طول آخور به ازای هر راس 35
1-7-4 تیرکهای آخور 36
1-7-5 تجهیزات مهاری آخور 37
1-7-6 ابعاد برش عرضی آخور 39
1-7-7 سایهبان آخور 46
1-7-8 مواد مورد استفاده در ساخت آخور 46
1-7-9 حفاظت و تعمیر سطح آخور 48
1-7-10 کف بندها 48
1-7-11 وسیلههای خوراک دهی 49
1-7-12 نظافت آخور 51
1-7-13 نگهداری آخور 51
1-8 طراحی آبخوری 51
1-8-1 اهداف طراحی آبخوری 51
1-8-2 نیازهای تکنیکی 52
1-8-3 ظرفیت آبخوری 53
1-8-4 شکل آبخوری 53
1-8-5 طول آبخوری 54
1-8-6 مواد مورد استفاده در ساخت آبخوری 54
1-8-7 پوشش دار کردن سطوح آبخوری 54
1-8-8 دسترسی گاو به آبخوری 55
1-8-9 کف بندها 56
1-8-10 مکان آبخوری 57
1-9 معرفی جایگاهها و سیستمهای رایج پرواربندی 59
1-9-1 جایگاههای باز دارای باد شکن 61
1-9-2 جایگاههای باز دارای سایه بان 62
1-9-3 جایگاه بسته با بستر عمیق 64
1-9-4 جایگاههای بسته با کف مشبک 68
1-10 نوع تاسیسات و عملکرد پرواربندی 70
1-11 بستر ریزی جایگاه گاوهای پرواری 71
1-12 تنش و رفاه دام 72
1-12-1 اثرات آب و هوا 72
1-12-2 سطح کف جایگاه 73
1-12-3 تراکم 73
خلاصه 73
منابع 74
فصل دوم: تغذیه 75
2-1 مقدمهای بر رشد و توسعه در نشخوارکنندگان 75
2-2 سن دام، بلوغ فیزیولوژیک و اثرات مرتبط با تردی گوشت 78
2-2-1 ارتباط بین بلوغ فیزیولوژیک لاشه گوساله با سن دام 80
2-2-2 بلوغ اسکلتی تلیسهها در برابر گوسالههای نر اخته 81
2-2-3 سن دام و تردی گوشت 82
2-2-4 بلوغ فیزیولوژیک لاشه و تردی گوشت 83
2-3 دورههای مختلف زندگی گوساله پرواری 84
2-3-1 فاز پرورش، از تولد تا شیرگیری (6-7 ماهگی) 84
2-3-2 فاز رشد 86
2-3-3 فاز پایانی- بلوغ 86
2-3-4 گوسالههای با منحنیهای رشد متفاوت 87
2-3-5 مطابقت نوع گاو با سیستم تغذیه 88
2-4 تغذیه گوساله پرواری در مرحله پرورش 90
2-5 تغذیه گوساله در مرحله رشد 90
2-6 تغذیه گوساله در دوره پایانی 93
2-7 مدیریت تغذیه جیرههای غنی از غلات در دوره پایانی 94
2-7-1 نوع غله و روش فراوری 95
2-7-2 رصد کردن اندازه ذرات 98
2-7-2-1 الک کردن خودکار (Ro Tap) 98
2-7-2-2 الک کردن دستی 99
2-7-3 شاخص فراوری 99
2-7-4 چگالی ورقه کردن 99
2-8 مکانیسمهای بازخورد 99
2-8-1 رصد کردن نشاسته مدفوع 99
2-8-2 حفظ سطح مناسب علوفه در جیره 100
2-8-3 عملکرد گوساله پرواری 100
2-8-4 بازخورد تکمیلی 101
2-9 مدیریت آخور 101
2-10 علوفه در جیرههای رشد و پایانی 102
2-10-1 اثرات فیزیولوژیکی علوفه 102
2-10-2 سطح و منبع علوفه در جیرههای پایانی 105
2-11 مدیریت انتقال 107
2-12 ماده خشک مصرفی (DMI) 108
2-13 بازدهی خوراک 109
2-13-1 نسبت خوراک به افزایش وزن 110
2-13-2 مدیریت جیره 110
2-13-3 فراوری غلات 111
2-3-4 محرکهای رشد 111
2-13-5 یونوفرها 112
2-13-6 ایمپلنتهای رشد هورمونی 112
2-13-7 آگونیستهای بتاآدرنرژیک 113
خلاصه فصل 115
منابع 116
فصل سوم: بیماریها 119
3-1 مقدمه 119
3-2 نفخ در گوساله پرواری 119
3-2-1 سبب شناسی نفخ پرواری 120
3-2-2 میکروبیولوژی نفخ پرواری 122
3-2-3 فیزیولوژی دام و نفخ پرواری 123
3-2-4 پیشگیری از نفخ پرواری 124
3-2-4-1 تنظیم هضم دانه غلات 124
3-2-4-2 فراوری غلات 125
3-2-4-3 مقدار و نوع علوفه 126
3-2-4-4 سازگاری و تغذیه محدود 127
3-2-4-5 افزودنیهای خوراک (یونوفرها) 127
3-3 اسیدوز شکمبه در گوسالههای پرواری 128
اسیدوز چیست و چگونه بروز میکند؟ 128
3-3-1 آیا اسید لاکتیک برای دام مفید است یا سمی؟ 130
3-3-2 منشا اسیدوز کدام است؟ 132
3-3-3 نمای بالینی بیماری 135
3-3-4 چگونه اسیدوزیس را مدیریت کنیم؟ نقش پیشگیری 139
3-3-4-1 مدیریت تغذیه 139
3-3-4-2 مکمل سازی با بافرهای شکمبه 140
3-3-4-3 اسیدهای آلی 140
3-3-4-4 تولیدات گیاهی 141
3-3-4-5 پروبیوتیکها 142
3-3-4-6 ایمن سازی 143
3-4 مسمومیت سولفور و پلی انسفالومالاشیادر گوسالههای پرواری 144
3-4-1 منابع سولفور 144
3-4-2 ظهور مسمومیت سولفور 146
3-4-3 مشکل تنفسی و نارسایی قلبی 149
3-4-4 مداخلات تغذیهای 149
3-4-5 توصیههای مدیریتی 151
3-5 بیماری تنفسی در گوسالههای پرواری 152
3-5-1 بیماری تنفسی گاوی: یک سندرم 152
3-5-2 سبب شناسی، علائم بالینی و یافتههای نکروپسی 153
3-5-2-1 هرپس ویروس گاوی (BHV) 154
3-5-2-2 ویروس پاراانفوآنزا (PI3) 155
3-5-2-3 BRSV 155
3-5-2-4 BVDV 156
3-5-3 باکتریهای پاتوژن دستگاه تنفسی گاو 156
3-5-3-1 پاستورلوزیس 157
3-5-3-2 هموفیلوس 158
3-6 سندرم مرگ ناگهانی 159
3-7 بیماری کلستریدیایی در گوسالههای پرواری 160
3-8 سالمونلوزیس 160
3-9 گندیدگی سم 162
3-10 سنگهای ادراری 165
3-10-1 علائم بالینی 165
3-10-2 سنگهای ادراری فسفاتیک 166
خلاصه 166
منابع 167
فصل چهارم: کیفیت گوشت 169
4-1 مقدمه 169
4-2 عوامل موثر بر کیفیت گوشت نشخوارکنندگان (عوامل داخلی) 174
4-2-1 گونه 174
4-2-2 نژادها یا دورگها 175
4-2-3 جنبههای انفرادی و ژنتیکی 176
4-2-4 جنس 177
4-2-5 سن و وزن هنگام کشتار 178
4-3 عوامل خارجی قبل از کشتار 179
4-3-1 مدیریت (عوامل تنش)/رفتار 179
4-3-2 تغذیه 180
4-4 تغذیه و کیفیت گوشت 181
4-4-1 دستکاری مقدار و ترکیب عضله از طریق تغذیه 183
4-4-2 اثر مکمل ویتامین E در جیره 186
4-4-3 اثر مکمل ویتامین D در جیره 187
4-4-4 دستکاری چربی گوشت از طریق تغذیه 188
4-4-5 دستکاری مقدار چربی لاشه از طریق تغذیه 189
4-4-6 دستکاری اسیدهای چرب گوشت از طریق تغذیه 190
4-4-7 دستکاری مواد معدنی گوشت از طریق تغذیه 192
4-4-8 اثر تغذیه بر خصوصیات حسی گوشت 193
4-4-9 گیاهان تغییر ژنتیک یافته و کیفیت گوشت 194
4-5 نوع شیر خوردن (شیر مادر یا جایگزین شیر) 195
4-6 نوع شیرگیری (مک زدن از پستان مادر یا شیرگیری یکباره) 195
4-7 اجزای جیره 195
4-8 ترکیب شیمیایی جیره 196
4-9 افزودنیها 196
4-10 اثرات چند علتی/سیستم تولید 197
4-11 شرایط قبل از کشتار 199
4-12 عوامل خارجی مرتبط با کشتار و پس از کشتار: 201
4-12-1 کشتار و خارج شدن خون 201
4-12-2 منجمد کردن و ذخیره سازی 202
4-12-3 مسن سازی 203
4-12-4 نوع ذخیره 204
4-13 تجاری سازی و مصرف 205
4-13-1 الگو و زمان پخت و پز 205
4-13-2 عادتهای غذایی مصرف کنندگان 206
خلاصه 207
منابع 208
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
كشاورزي و منابع طبیعی |
علوم دامی
|