کتاب حاضر دارای 24 فصل در زمینه آزمایشگاه میکروبیولوژی صنعتی است که شامل تئوری مختصری برای آشنایی دانشجویان با بحث مورد آزمایش و سپس روش یا روشهای انجام آن است. به طور کلی در این کتاب نحوه جداسازی میکروارگانیسمها با کاربرد صنعتی از منابع مختلف مانند خاک و پساب بیان شده است. همچنین روش تولید و سنجش متابولیتها و آنزیمهای صنعتی از میکروارگانیسمهای جداسازی شده مورد بررسی قرارگرفته است. در برخی فصول به تولید مواد غذایی توسط میکروارگانیسمها پرداخته شده است. در آخر نیز چندین فصل به آشنایی با انواع فرمانتور و افزایش مقیاس تولید در حدّ صنعتی تخصیص یافته است.
در این کتاب تا حد ممکن از روشها و تجهیزاتی برای انجام آزمایشها استفاده شده است که قابل دسترسی برای آزمایشگاههای آموزشی میکروبیولوژی باشد.
بخش اول: جداسازی و شناسایی سویههای صنعتی
1- جداسازی میکروارگانیسمهای تولید کننده آنزیم پروتئاز.
2- جداسازی قارچ رایزوموکور و تولید آسپارتیک پروتئاز
3- جداسازی میکروارگانیسمهای تولید کننده آنزیم لیپاز
4- جداسازی میکروارگانیسمهای تولید کننده آنزیم آمیلاز
5- جداسازی باکتریهای اندوفیت گیاهی تولید کننده آنزیم پکتیناز
6-جداسازی میکروارگانیسمهای تولید کننده آنتی بیوتیک
7-جداسازی اکتینومیستهای تولید کننده آنتی بیوتیک
8- جداسازی میکروارگانیسمهای تولید کننده سلولز
9- جداسازی باکتریهای نمک دوست و تحمل کننده نمک
10- جداسازی باکتریهای سرمادوست از شیر
11- جداسازی باکتری لوکونوستوک از کلم شور و تولید دکستران
12- شناسایی سویههای باکتریایی صنعتی
بخش دوم: تولید محصولات صنعتی
1- تولید اتانول از ملاس و مایع پنیر
2- تولید اسید لاکتیک از مایع پنیر
3- تولید اسید سیتریک از مایع پنیر
4- تولید کلم ترش توسط میکروارگانیسمها
5- تولید نایسین توسط میکروارگانیسمها
6- تولید نانوذرات کارکومینی از زردچوبه و بررسی اثر ضد میکروبی آن
7-تولید متابولیتهای مسیرهای بیوسنتزی خاموش
8- تولید محصولات به کمک کنسرسیومهای میکروبی
9- تولید پروتئینهای تک سلولی
10- افزایش مقیاس در تولید محصولات میکروبی
11- تولید محصولات میکروبی در فرمانتور: کشت بسته و پیوسته
12- تولید محصولات میکروبی در تخمیر فاز جامد SPF